Svetu hrozí pandémia, podľa WHO by sa krajiny mali pripraviť

TA3 TASR SITA
25.2.2020 07:10

Svetová zdravotnícka organizácia upozornila, že svet by sa mal pripraviť na možnú pandémiu nového koronavírusu. WHO uviedla, že zatiaľ je priskoro nazvať súčasnú epidémiu pandémiou, avšak krajiny by mali byť vo "fáze pripravenosti".

Svetu hrozí pandémia, podľa WHO by sa krajiny mali pripraviť
SITA/AP (ilu)

O pandémii možno hovoriť vtedy, keď sa infekčná choroba šíri ľahko od jednej osoby k druhej v mnohých častiach sveta. Aktuálne sa objavujú stále nové prípady ochorenia Covid-19, a to predovšetkým v Južnej Kórei, Taliansku a Iráne, čo vyvoláva znepokojenie.

Odborník WHO Bruce Aylward, líder spoločnej misie expertov WHO a Číny, varoval, že v ďalších krajinách sveta "pribúdajú prípady veľkou rýchlosťou". WHO vyhlásila, že vírus má potenciál spôsobiť pandémiu, ale tá ešte nenastala. "Posledných niekoľko týždňov ukázalo, ako rýchlo sa môže nový vírus šíriť po svete, vyvolať všeobecný strach a narušiť kolobeh života," povedal aj šéf WHO a etiópsky politik a vedec Ghebreyesus. "Zatiaľ však nie sme svedkami neovládateľného celosvetového šírenia tohto vírusu," dodal.

Najviac infikovaných má stále Čína, vyše 77-tisíc, ako aj viac než 2 600 obetí. V 30 iných štátoch registrujú vyše 1 200 potvrdených prípadov nákazy a viac než 20 úmrtí. Taliansko v pondelok informovalo o štyroch ďalších obetiach, čím sa zvýšil ich celkový počet v krajine na sedem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok