Prepadnutá cesta i ďalšia kalamita. Víchor pustošil Slovensko

TA3 TASR SITA
24.2.2020 09:33

Silná nočná víchrica spôsobila na území Slovenska poriadne problémy. Prepadla sa cesta, betónové stĺpy popadali na cestu a v strede krajiny vyhlásili už tretiu kalamitu za posledné tri týždne.

Tisícky domácností bez elektriny

Víchrica spôsobila na území stredného Slovenska tretiu energetickú kalamitu za posledné tri týždne. Bez elektrickej energie sa ocitlo viac ako 23.000 odberných miest, informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. 

"Mimo prevádzky je viac ako 260 distribučných trafostaníc. Na úrovni vysokého napätia eviduje SSD poruchy na 36 vedeniach. Najviac práce majú elektrikári na Orave, Liptove a Horehroní, no postihnuté je prakticky celé stredné Slovensko. Paradoxom je, že ide už o tretiu tohtoročnú kalamitu, pričom všetky vypukli vo februári," uviedol Gejdoš.

Na cestu padali betónové stĺpy

Keďže v noci fúkal extrémne silný vietor a na mnohých miestach padali stromy, pohotovostní pracovníci nemohli pracovať na odstraňovaní porúch z dôvodu bezpečnosti. "Ráno už bola poveternostná situácia lepšia, preto vyrazili do terénu všetci dostupní elektrikári a piliari. Na mnohých miestach už realizujú opravy vedení. Stále je však dosť takých oblastí, kde treba poškodené miesta ešte len vyhľadať," priblížil. Doplnil, že ide predovšetkým o ťažko dostupné miesta v odľahlých hornatých oblastiach

Polícia zas upozornila vodičov, že cesta 1/10 z Bytče do Makova sa "100 metrov pred vrcholom stúpania k reštaurácii Melocík prepadla v dĺžke päť metrov". Prepad zasiahol celý jeden jazdný pruh. Na cestu III/2035 Lutiše - Radôstka spadli štyri betónové stĺpy a cesta je úplne neprejazdná. Polícia hovorí aj o problémoch na horskom priechode čertovica či o viacerých spadnutých stromoch na cestách v Žilinskom kraji.

Odrezaná Lopušná dolina

Okolo polnoci strhla rozvodnená rieka Poprad nové dočasné premostenie vedúce do Lopušnej doliny vo Vysokých Tatrách. Vyhlásená je mimoriadna situácia. „Dočasné premostenie, ktoré spájalo cestu zo Svitu do Lopušnej doliny postavili v októbri minulého roka. Nočné výčiny počasia však spôsobili, že rieka strhla tento dočasný most. Momentálne sa pracuje na uprataní okolia, ktoré je znečistené nánosmi a bahnom,“ povedala Daniela Virostko z oddelenia komunikácie a styku s verejnosťou mesta Svit. Dodala, že v týchto chvíľach zasadá v meste krízový štáb. Zatiaľ nie je známe, kedy sa bude možné do Lopušnej doliny opäť dostať autom.

„Samozrejme, je v záujme mesta a v neposlednom rade aj všetkých zainteresovaných strán, aby sa situácia vyriešila. Robíme pre to maximum. Zatiaľ však skutočne nie je možné povedať, akým spôsobom sa to bude realizovať,“ povedala primátorka Svitu Dáša Vojsovičová. Most je síce vo vlastníctve mesta, avšak ústí do katastra obce Lučivná. Aj to má vplyv na zložitosť celej situácie i jej riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok