Vietor, záveje, povodne. SHMÚ varuje pred viacerými hrozbami

TA3 SITA
24.2.2020 09:16

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre celé územie Slovenska pred silným vetrom. Výstraha trvá do obeda 12:00. Meteorológovia zároveň vydali výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji, výstraha taktiež trvá do obeda. Vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h).

Vietor, záveje, povodne. SHMÚ varuje pred viacerými hrozbami
SITA/KR PZ Prešov (ilu)

V okresoch Banská Bystrica, Brezno, Považská Bystrica, Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa a vo všetkých okresoch Žilinského kraja platí výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi najmä v polohách nad 800 m.n.m. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ upozorňujú meteorológovia.

bez-nazvu_ac1100ae-8593-2227.jpg

Pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Dolný Kubín, Martin a Stará Ľubovňa vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred povodňami. S výnimkou okresov Martin a Stará Ľubovňa trvá výstraha do 12:00. Pre okres Martin platí výstraha do 18:00 a pre Starú Ľubovňu do zajtra 8:30. Na tokoch v povodí horného a stredného Váhu je aktuálne ustálenosť až mierny pokles vodných hladín pri vysokých vodných stavoch. Hladiny tokov pod vodnými dielami sú ovplyvňované manipuláciou. „Podľa predpokladaného vývoja počasia očakávame na tokoch v povodí horného a stredného Váhu mierny až výrazný pokles vodných hladín,“ približujú meteorológovia.

Meteorológovia očakávajú ojedinele, na severe spočiatku miestami, sneženie alebo snehové prehánky, v polohách do cca 500 m aj dážď. V horských oblastiach sa ojedinele môžu tvoriť snehové jazyky. Najvyššia denná teplota bude 6 až 11°C, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo 4°C. Teplota na horách vo výške 1 500 m bude okolo -4°C. Bude fúkať prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 4 až 10 m/s, na východe ojedinele okolo 13 m/s, v nárazoch 18 až 23 m/s (15 až 35, 45, nárazy 65 až 85 km/h). Na hrebeňoch hôr bude fúkať prudký vietor až silná víchrica. Meteorológovia dodávajú, že vietor bude postupne slabnúť. Predpokladané množstvo zrážok je do 1 mm. Na severe do 3 mm a od cca 600 m 1 až 4 cm snehu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok