Slováci šokovali Američanov, od obhajcov zlata vybojovali tri body

TA3 SITA TASR
29.12.2017 06:49

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov šokujúco získala vo štvrtok tri body v súboji proti domácim Američanom na juniorských majstrovstvách sveta v Buffale. Slováci v zápase základnej A-skupiny zdolali veľkého favorita 3:2.

Slováci šokovali Američanov, od obhajcov zlata vybojovali tri body
SITA/AP

O triumfe rozhodol Buček

Zverenci trénera Ernesta Bokroša boli počas celého duelu pod veľkým tlakom, no statočne vzdorovali veľkému favoritovi stretnutia. Zásluhu na tom mal výborný výkon brankár Romana Durného či obetavosť korčuliarov, ktorí sa hádzali do striel súpera. V 25. minúte otvoril skóre stretnutia v prečíslení slovenský útočník Filip Krivošík, za domácich však v 32. minúte vyrovnal Brady Tkachuk.

MS hráčov do 20 rokov, A-skupina:

USA - SLOVENSKO 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Góly: 32. Tkachuk (Poehling, Anderson), 57. Mittelstadt - 25. Krivošík (Buček), 56. Krivošík (Buček), 58. Buček. Rozhodovali: Kuľov (Rus.), Sjoqvist (Švéd.) – Hagerstrom (USA), Yletyinen (Fin.), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.
zostavy:
USA: Woll – Fox, Samberg, R. Lindgren, Perunovich, Peeke, M. Anderson, Hughes – Poehling, B. Tkachuk, J. Anderson –  Mittelstadt, Harper, Tufte – Yamamoto, Brown, Bellows – Lockwood, Frederic, Jones – Norris
Slovensko: Durný – Hedera, Korenčík, Bodák, Ivan, Fehérváry, Zeleňák, Matejovič, Fereta – Smolka, Kelemen, Kundrik –  Studenič, Tamáši, Miloš Roman – Buček, Krivošík, Ružička – Čacho, Liška, Solenský

V 56. min poslal Slovákov do vedenia opäť Krivošík, ale veľmi rýchlo vyrovnal na 2:2 po chybe v rozohrávke Casey Mittelstadt. Tím SR však o minútu neskôr opäť vyhrával, fantastickú individuálnu akciu predviedol Samuel Buček a rozhodol o triumfe Slovákov.

Slováci čakali na triumf nad Američanmi na MSJ dlhých deväť rokov, predtým sa im to podarilo na šampionáte v sezóne 2008/2009 vo štvrťfinále play-off. V slovenskom tíme vtedy hrali Jaroslav Janus, Tomáš Tatar, Richard Pánik, Marek Viedenský či Marek Ďaloga. Slovenskému družstvu sa vo štvrtok podarilo ukončiť deväťzápasovú víťaznú šnúru tímu USA na MS hráčov do 20 rokov.

Najlepším hráčom Durný

Za najlepšieho Slováka v zápase vyhlásili brankára Romana Durného, ktorý si pripísal dovedna 43 úspešných zákrokov. Reprezentanti spod Tatier si priamo na ľade haly KeyBank Center schuti zaspievali slovenskú hymnu, neskôr v kabíne nemohol chýbať víťazný pokrik, ktorý americká televízia zaradila do živého vysielania.

Samuel Buček, strelec víťazného gólu: "Dostal som sa pred bránku, naznačil som strelu a americký obranca skočil na moju fintu. Môj prvý pokus brankár zneškodnil, no potom som sa zmocnil odrazeného puku a dopravil ho do siete. Spomínam si na doposiaľ posledné víťazstvo slovenskej dvadsiatky nad Američanmi vo štvrťfinále v roku 2009. Bol som vtedy dieťa a zápas som pozeral s rodičmi. Hovoril som si, že raz by som chcel zažiť niečo také. Je to výnimočný moment pre našu krajinu i pre slovenský hokej."

Roman Durný, brankár SR: "Bol to môj životný zápas. Chceme si vychutnať cenný triumf nad obhajcami titulu, už v piatok sa však začnemde pripravovať na nášho najbližšieho súpera tím Fínska." Tím SR "20" čaká deň voľna, v sobotu 30. decembra o 22.00 h SEČ nastúpi proti Fínom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok