Iránčanky už nebudú zatýkať pre nezahalené časti tela

TA3 TASR
29.12.2017 00:02

Teheránska polícia už nebude zatýkať ženy, ktoré nedodržiavajú islamom predpísaný spôsob obliekania. Ten v Iráne platí od revolúcie v roku 1979 a zahŕňa napríklad zahalené vlasy, krk, poprsie a voľné dlhé šaty. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.

Iránčanky už nebudú zatýkať pre nezahalené časti tela
SITA/AP

Školenia na obliekanie

"Tých, ktorí nedodržiavajú zásady obliekania predpísané islamom, už polícia nebude zadržiavať a ani proti nim nebude vedený súdny proces," uviedol šéf teheránskej polície generál Hosejn Rahímí pre proreformný iránsky denník Šark.

Konzervatívci však stále dominujú iránskym bezpečnostným silám a súdnictvu, preto nie je jasné, či táto zmena bude plne zavedená. Podľa informácií polooficiálnej iránskej tlačovej agentúry Tasním bude polícia pre ženy, ktoré sa neobliekajú v súlade s islamom, organizovať špeciálne školenia. Opakované porušenie predpísaného spôsobu obliekania bude však stále predmetom súdneho konania.

Posúvajú hranice

Mladšie a liberálnejšie Iránky sa už dlhšie snažia potláčať hranice predpisov v obliekaní. Nosia voľné šatky, ktoré im úplne nezakrývajú vlasy, alebo si maľujú nechty, čo sa konzervatívcom nepáči. V Iráne fungujú tzv. mravnostné jednotky, ktoré kontrolujú dodržiavanie predpisov obliekania a zadržiavajú osoby, ktoré ho porušujú. Neskôr o porušení predpisov upovedomia rodinných príslušníkov daných osôb, a tí im musia doniesť náhradné oblečenie.

Minulý rok teheránska polícia oznámila, že nasadí až 7000 príslušníkov - mužov aj žien -, ktorí budú pracovať v utajení a ktorých úlohou bude dozerať na verejnú morálku a presadzovať islamské zásady obliekania.

Témy: Polícia Irán
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok