Bugár si dáva záväzok. Ak bude vo vláde, prizve aj konkurenciu

TA3 TASR SITA
21.2.2020 11:41

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár vystúpil so "zásadným vyhlásením" k aktuálnej politickej situácii. Bugár vyhlásil, že si dáva záväzok, ktorý súvisí s tým, že sa Maďarom nepodarilo pred voľbami zjednotiť. "Prvý človek, ktorého budem volať, bude predseda SMK," uviedol. Bude s ním konzultovať ďalší postup a v prípade účasti vo vláde ponúkne konkurenčnej strane účasť na moci.

Bugár si dáva záväzok. Ak bude vo vláde, prizve aj konkurenciu
TASR

K spoločnému stolu s Menyhártom

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil potrebu maďarskej a ďalších menšín mať svoje zastúpenie v NR SR. Po parlamentných februárových voľbách, ak bude mať možnosť byť vo vládnej koalícii, preto plánuje pozvať k spoločnému stolu predsedu SMK Józsefa Menyhárta, aby sa prostredníctvom Mosta-Híd podieľali na vládnutí.

"Prvý človek, ktorému budem volať po voľbách, je predseda SMK Menyhárt, aby sme sadli k spoločnému stolu a dohodli sa, s kým ísť do vlády a s kým nie. Samozrejme hovorím o situácii, kedy by bol Most-Híd v parlamente," povedal na piatkovej tlačovej konferencii Bugár. Zdôraznil potrebu ponúknuť maďarským voličom adekvátne zastúpenie v parlamente. "Je potrebné, aby ľudia z regiónov neostali doma, aby išli voliť. To je výzva aj pre menšiny," podotkol.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

Bez partnerov a bez šance, reaguje MKS

Maďarská komunitná spolupatričnosť v reakcii uviedla, že vyhlásenie Bugára svedčí o tom, že už aj predseda Mostu-Híd cíti, že zostal bez partnerov a bez šance. „Po tom, čo pravicové strany s ním vylučujú spoluprácu, sa už aj jeho koaličný partner Robert Fico postavil proti nemu. Bugár opäť ponúka niečo, čo nevie splniť. Most-Híd nemá koaličný potenciál, aj keby sa dostal do parlamentu, nebude vo vláde," priblížila v stanovisku tlačová referentka MKS Réka Bokor.

Béla Bugár podľa MKS nevníma realitu, keď hovorí o vytvorení maďarskej platformy po voľbách spolu s SMK. „Platforma spolupráce sa vytvorila na jeseň, spojila tri strany, nezávislých kandidátov a odborníkov, ako aj bývalých politikov Mostu-Híd a kandiduje vo voľbách. On nechcel byť súčasťou tejto spolupráce, neprišiel na rokovania, zamedzil spoločnému postupu, lebo nechcel vylúčiť Smer z povolebnej spolupráce a neskôr útočil na spoločnú kandidátku konšpiračnými teóriami, čím naďalej rozdeľuje maďarskú spoločnosť na Slovensku," zdôraznila MKS.

Podľa MKS maďarskí voliči rozhodnú 29. februára o tom, či chcú spoluprácu a spájanie maďarského politického spektra, alebo nejednotu a hašterenie. „Pri okrúhlom výročí vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej treba vyzdvihnúť, že budúcu sobotu maďarskí voliči rozhodnú aj o tom, či ich politická reprezentácia so slovenskými partnermi bude budovať slušné Slovensko, alebo pôjde ďalej cestou oportunizmu a tretích viet," uzavrela MKS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok