Vláda schválila programové vyhlásenie

SITA, TA3
27.4.2012 07:50

Vláda Roberta Fica si na nadchádzajúce štvorročné obdobie stanovila desať kľúčových úloh. Na prvé miesto kladie snahu zmiernením dopadov krízy posilniť istoty ľudí.

Chce konsolidovať verejné financie, tak aby deficit verejných financií bol v roku 2013 pod tromi percentami HDP, podporiť hospodársky rast a cenovú stabilitu. Vláda chce ďalej znížiť vysokú nezamestnanosť mladých ľudí a systematicky riešiť problém dlhodobej, najmä regionálnej nezamestnanosti. V oblasti práva si za úlohu stanovila zvýšiť jeho vymožiteľnosť a systematicky likvidovať korupciu na všetkých stupňoch spoločnosti. Zameria sa tiež na konsolidáciu verejného zdravotníctva s dôrazom na jeho finančnú stabilizáciu. V zahraničnopolitickej oblasti si za kľúčovú úlohu dala posilnenie spoluzodpovednosti za plnenie strategických cieľov Európskej únie a zároveň presadzovanie oprávnených záujmov Slovenskej republiky v Európskej únii. Taktiež chce efektívne využiť prostriedky z fondov Európskej únie na modernizáciu a rozvoj štátu a spoločnosti. Ficov kabinet plánuje posilniť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť spoločnosti, založiť dlhodobé tendencie pre hospodársky, sociálny, environmentálny a vedecko-technický rozvoj Slovenska a pre zlepšenie kvality života. Chce byť vládou otvorenou všetkým vrstvám slovenskej spoločnosti aj prostredníctvom vytvorenej Rady solidarity a rozvoja za účasti partnerov sociálneho dialógu.

Dnes schválené programové vyhlásenie vlády, s ktorým sa vláda bude uchádzať o dôveru Národnej rady SR, má sedem kapitol.

V kapitole Spoločenská stabilita a istoty pre ľudí vládny program konštatuje, že vláda má všetky predpoklady prekonať súčasné turbulentné vonkajšie prostredie. Chce byť vládou istôt pre občanov a vytvoriť nevyhnutné podmienky na zvýšenie kvality života. Podľa dokumentu stabilita súčasnej vládnej moci vychádza z kvalifikovaných a praxou potvrdených schopností strany Smer - SD a jej vysokej dôvery u občanov. Je založená na demokratickom a humánnom prístupe k trvalo udržateľnej kvalite života, garantuje sociálnu, hospodársku a ekologickú stabilitu.

V druhej kapitole Posilnenie postavenia SR v Európskej únii a vo svete sa v dokumente konštatuje, že vláda istôt pre občanov bude aktívne podporovať a presadzovať snahy o trvalo udržateľný rozvoj Európy, založený na vyváženom hospodárskom raste, cenovej a menovej stabilite, na sociálnom a ekologickom trhovom hospodárstve s vysokou konkurencieschopnosťou. Zároveň zdôrazňuje, že základom bezpečnosti Slovenskej republiky je Severoatlantická aliancia (NATO). "Vláda bude prispievať k posilňovaniu úspešnosti a funkčnosti oboch zoskupení, od ktorých závisí istota medzinárodného postavenia SR."

Tretia kapitola je venovaná trvalo udržateľnému hospodárskemu rozvoju. Chce ho zabezpečiť konkurencieschopným reálnym hospodárstvom v globálnom priestore, ktoré okrem iného nemá byť dominantne založené na lacnej pracovnej sile, či neistote v pracovnoprávnych vzťahoch. Svoju globálnu konkurencieschopnosť má odvíjať od zamestnancov, ktorí ovládajú moderné svetové technológie, metódy a techniky, čo je zdokonaľované otvoreným a rovnocenným sociálnym dialógom.

Iniciovať diskusiu o potrebe zmeny volebného systému pre jednotlivé druhy volieb sa vláda okrem iného zaväzuje v kapitole Úloha štátu a verejného sektora. V prípade dohody relevantných politických síl bude navrhovať aj ich úpravu. Celospoločenskú diskusiu si vyžaduje aj prehodnotenie financovania politických strán smerom k precíznejším a transparentnejším pravidlám financovania, identifikácie poskytovateľov príspevkov a zverejňovania údajov o financovaní. Vláda vypracuje novú koncepciu stabilizácie a modernizácie súdnictva, ktorá bude základom pre novú právnu úpravu. Zároveň prehodnotí zásahy do justičného systému uskutočnené v rokoch 2010 – 2011 tak, aby všetky zákony týkajúce sa justície plne korešpondovali s Ústavou Slovenskej republiky a odporúčaniami medzinárodných inštitúcií. Vláda tiež prehodnotí legislatívne zásahy do postavenia a pôsobnosti prokuratúry uskutočnené v roku 2011, ktoré umožňujú priame i nepriame zásahy výkonnej moci do činnosti generálneho prokurátora a ostatných prokurátorov.

V kapitole s názvom Znalostná spoločnosť, vzdelávanie a kultúra programové vyhlásenie konštatuje, že sa vláda sústredí na rast úrovne a kvality vzdelávania všetkých občanov s dôrazom na mladú generáciu, na rozvoj a využívanie vedomostného a tvorivého potenciálu so zvýšením požiadaviek na adaptabilitu a odbornú zdatnosť ľudí. V oblasti financovania škôl a školských zariadení uskutoční také opatrenia, aby vzdelávanie nebolo len výhodným biznisom z peňazí daňových poplatníkov, podmieni existenciu a financovanie škôl predovšetkým uplatnením ich absolventov na trhu práce vo vyštudovanom odbore a legislatívne upraví možnosť uzatvárania zmlúv zamestnávateľov so žiakmi alebo študentmi tak, aby bola zabezpečená aj vymožiteľnosť záväzkov. Vláda sa tiež zaväzuje, že bude vytvárať podmienky pre rozvoj národnostných menšín v oblasti uchovávania a rozvíjania ich identity, jazyka, kultúry a tradícií, ktoré podporujú všestranný rozvoj celej spoločnosti.

V ďalšej kapitole sa vláda zameria na kvalitu života, kde rozoberá úlohy rodinnej politiky, zamestnanosti, starostlivosti o zdravie, sociálnu politiku či oblasť bývania. Posledná kapitola sa venuje regiónom. Vláda plánuje vytvoriť podmienky na ich ďalší rozvoj a na odstraňovanie rozdielov medzi nimi, najmä budovaním infraštruktúry, posilnením regiónov cez výrobné investície, ako aj hospodárnym, účinným a účelným využívaním fondov EÚ.

Základný programový dokument sme analyzovali s politickým analytikom Jánom Baránkom a Viliamom Páleníkom z Ekonomického ústavu SAV.

Pozrite si tlačovú besedu po rokovaní vlády

Stiahnite si kompletné programové vyhlásenie vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok