Skrátené konanie dvakrát neprešlo, schôdza pokračuje po víkende

TA3 TASR SITA
21.2.2020 12:39

V pléne parlamentu, ktorý dva dni blokovala skupinka poslancov okolo Miroslava Beblavého, sa napokon rozbehla mimoriadna schôdza. Politické strany sa hádajú o tom, či sú vládou schválené sociálne opatrenia volebnou korupciou, alebo či si ich ľudia zaslúžia. Dianie v parlamente sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

15:00 Robert Fico žiada poslancov Mosta-Híd, aby boli na utorkovom hlasovaní prítomní v pléne. „Vládna koalícia sa ešte neskončila, ale končí sa až dňom konania volieb, teda 29. februára,“ prízvukoval Fico. Bugára označil za cholerika a poslancov jeho strany za katastrofu. „Je čas, aby strana Bélu Bugára ‚vypadla´ z parlamentu, lebo len opäť raz ukázala svoju bezcharakternosť,“ vyhlásil Fico. Podľa neho si Bugár myslí, že má večný koaličný potenciál, a preto sa ‚pchá do zadku´ lídrovi hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igorovi Matovičovi. Podľa Ficových slov totiž predseda Mostu-Híd dúfa, že ho Matovič po voľbách vezme do vlády.

14:30 Poslankyňa Anna Verešová v pléne pred skončením rokovania vyhlásila, že nastal najvyšší čas, aby sme sa prestali zaoberať Istanbulským dohovorom. Nepodarilo sa totiž podľa nej vysvetliť, že je to "vynikajúca" medzinárodná zmluva, naopak, podľa Verešovej má dohovor ideologický aj politický charakter. Upozornila, že vážnym problémom Slovenska je násilie v rodinách, na ženách, ale aj na deťoch, starých a chorých, a tento problém treba "konečne" začať riešiť.

Podľa poslankyne Simony Petrík Istanbulský dohovor nemá ideologický charakter. "Jediná zmena pohľadu na muža a ženu je tá, aby muž pristupoval k žene ako k rovnocennej partnerke, aby sme smerovali k rodovej rovnosti," dodala s tým, že jediné rodové stereotypy, ktoré chce dohovor búrať, sú tie, aby sa muž nesprával k žene nadradene.

14:07 Hlasovanie o návrhu na skrátené konanie podľa Danka ukázalo, kto ako k návrhom pristupuje. "Hlasovanie ukázalo, kto ako vážne myslí toto hlasovanie," skonštatoval Danko. Podľa jeho slov sa pri ňom otestovalo, akú podporu má skrátené legislatívne konanie. Dodal, že žiadna tragédia to nie je. Poukázal na hlasovanie poslancov zo Sme rodina. "Sme rodina oklamala verejnosť, klame koalíciu a snaží sa parazitovať na témach," podotkol Danko s tým, že hnutiu o podporu sociálnych opatrení nejde.

Šéf SNS je podľa vlastných slov opatrný pri prídavku na dieťa. Navrhuje iný systém motivácie matiek. Bol by napríklad za úpravu platenia daní z príjmu v závislosti od počtu detí.

14:05 Rozprava k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známemu aj ako Istanbulský dohovor, ukončila štvrtý deň mimoriadnej 58. schôdze národnej rady. Členovia zákonodarného orgánu majú rozhodnúť o tom, či vyslovia súhlas s týmto dohovorom. Očakáva sa, že parlament s dokumentom súhlas nevysloví. V uznesení dohovoru je taktiež napísané, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi.

13:50 Pri hlasovaní o skrátenom konaní neboli prítomné aj dve poslankyne za SNS. "Musíme to rešpektovať, bohužiaľ to niekedy aj takto dopadne," reagoval poslanec za SNS Dušan Tittel. Dodal, že vzhľadom na vývoj schôdze nevedeli predpokladať, kedy bude hlasovanie. Verí, že v utorok bude hlasovanie úspešnejšie.

13:30 Poslanci za Smer-SD nevedeli povedať, prečo viacerí ich kolegovia chýbali na hlasovaní o návrhu na skrátené konanie k zavedeniu 13. dôchodku. Sú presvedčení, že v utorok sa návrhy podarí schváliť.

"Boli sme skoro všetci," povedal poslanec Jozef Valocký s tým, že nevedel, kde sú tí, ktorí neprišli. "Ja si myslím, že to schválime v utorok," dodal. Podľa jeho slov sú niektorí poslanci za Smer-SD chorí. Ani poslanec Dušan Muňko nevedel povedať, čo sa stalo, keď nebol parlament uznášaniaschopný.
"Všetci sú pripravení, nebojte sa," povedal novinárom poslanec Ľubomír Vážny. "Neviem, kde sú, tak sa opýtajte ich," odpovedal na otázku, kde sú poslanci, ktorí v rokovacej sále chýbali.

13:00 Plénum má dnes ešte rokovať do 14. hodiny o uznesení k Istanbulskému dohovoru.

12:45 Prvého hlasovania sa zúčastnilo len 68 poslancov. Okrem poslancov za Smer-SD, SNS a ĽSNS hlasovali len nezaradení poslanci Peter Marček, Martina Šimkovičová a poslanec za Most-Híd Eduard Adamčík. Na druhom hlasovaní sa tiež zúčastnilo len 68 poslancov. Opoziční poslanci s výnimkou poslancov za ĽSNS sa na hlasovaní o skrátenom konaní nezúčastnili.

12:35 Poslanci opäť hlasovali o skrátenom konaní k trom vládnym návrhom zákonov. Nevyšlo to ani na druhý pokus. Ďalší pokus bude v utorok o desiatej ráno.

12:25 Miroslav Beblavý kritizoval absenciu vládnych poslancov pri hlasovaní ako pokrytectvo. Beblavý poukázal na to, že jemu a ďalším poslancom zobrali plat, hoci sú v parlamente, zatial čo iní "sa kúpu v Indickom oceáne" a plat im zostal.

Neúčasť poslancov pred novinármi kritizovali Eduard Heger, Karol Galek i Boris Kollár.

12:16 Poslanci zatiaľ neschválili skrátené legislatívne konanie k trom vládnym návrhom zákonov. NR SR nebola uznášaniaschopná. Ďalší pokus bude okolo 12:35.

12:15 Chystá sa hlasovanie o skrátenom legislatívnom konaní.

11:35 Bugár vyhlásil, že si dáva jeden záväzok, ktorý súvisí s tým, že sa Maďarom nepodarilo pred voľbami zjednotiť. "Prvý človek, ktorého budem volať, bude predseda MKS," uviedol. Bude s ním konzultovať ďalší postup a v prípade účasti vo vláde ponúkne konkurenčnej strane účasť na moci.

11:30 Pozrite si tlačovú konferenciu so "zásadným vyhlásením" Bélu Bugára.

11:22 Richter tvrdí, že vláda ponúka riešenie dvojnásobného prídavku na dieťa nie náhodne. Vymenoval, že sa upravil príspevok pri narodení dieťaťa či materské. "Materské išlo rapídne hore, posun je, prorodinné opatrenia, ktoré majú záujem riešiť rodinu, tu sú. Dostali sme sa k obdobiu, keď je potrebné riešiť všetky deti," zdôvodnil zvýšenie prídavku Richter. "Je záujem robiť vyváženú politiku, aby neboli medzigeneračné roztržky," doplnil.

11:21 Poslankyňa Soňa Gaborčáková je presvedčená, že samotné ministerstvo práce môže urobiť veľa pre rodinné prídavky. "Nikdy som nepočula, že by ste zvažovali iný spôsob valorizácie tohto prídavku alebo že ho chcete zvýšiť. Je mi to čudné a vonia to volebnou korupciou," myslí si Gaborčáková. Podľa nej mladé rodiny potrebujú viac ako dvojnásobné prídavky týždeň pred voľbami. "Stačilo zvýšiť minimálne výživné alebo urobiť flexibilné úväzky pre ženy, ktoré chcú nastúpiť do práce," vymenovala Gaborčáková.

11:20 Aj ďalšia nezaradená poslankyňa Anna Verešová nerozumie tomu, aké sú mimoriadne okolnosti pre Smer-SD, aby sa zvyšoval v skrátenom režime prídavok na dieťa. "Viete, aké sú mimoriadne okolnosti? Že už nebudete vládnuť," uviedla Verešová s tým, že vláda ide zvyšovať prídavky týždeň pred voľbami a s účinnosťou od 1. januára 2021. "Štyri roky vám tu hovorím, že prosím vás, uvedomte si, že treba upriamiť pozornosť na rodinu. Vy máte rodinu iba ako sociálny prípad. Rodinu je potrebné podporovať systémovo," myslí si Verešová. Minister práce Richter je osem rokov na tomto poste a podľa nej "hádže len darčeky rodinám pred voľbami".

11:19 Nezaradená poslankyňa Natália Blahová tiež toto opatrenie kritizuje a označila ho za "bezbrehú predvolebnú kampaň". "Celé roky ste vytrvalo na rodiny s deťmi kašľali. Zdevastovaný bol celý sociálny systém, ktorý mal rodinám slúžiť. Musí to byť obrovský strach, že vás nezvolia, minister Richter," adresovala mu Blahová. Vyčíslila, že doteraz stúpli prídavky na dieťa o necelé dve eurá.

11:18 "Po svojich troch vládach priznávate, že sú zrejme ohrozené sociálne práva občanov, lebo výška prídavku na dieťa je nedostatočná. Ešte by som uznal, že je nejaký drobný dôvod na rýchle schvaľovania zákona o 13. dôchodkoch, ale pri nich sa aspoň môžete tváriť, že ak sa majú už tento rok vyplácať, tak sa na to musí Sociálna poisťovňa pripraviť. Ale pri prídavku na dieťa sa už ani nedokážete tváriť, že sú dôvody na skrátené legislatívne konanie. Je to kampaň," vyhlásil Dostál.

11:15 Minister práce Ján Richter vyčíslil, že suma prídavku na dieťa sa má zdvojnásobiť na 50 eur. "Súčasná platná suma sa javí ako nepostačujúca. Zvýši sa finančná podpora rodín s nezaopatrenými deťmi s cieľom odbremeniť rodičov od výdavkov," priblížil Richter. Podľa neho ide o posilnenie základných ľudských práv a slobôd garantovaných Ústavou SR. Snahou vlády je podľa ministra tiež zabrániť ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd. 

"Sme vo februári 2020 a vláda sa nám pokúša nahovoriť, že je dôvod na to, aby sme vo februári 2020 rokovali v skrátenom legislatívnom konaní o návrhu zákona, ktorý má byť účinný o 10 mesiacov. Aké základné ľudské práva sú ohrozené? Aké hospodárske škody hrozia štátu, ako je ohrozená bezpečnosť štátu?" pýtal sa Richtera opozičný poslanec za SaS Ondrej Dostál.

11:10 Poslanci by mohli o skrátenom legislatívnom konaní k trom vládnym návrhom zákonov hlasovať o 12.00 h. Vzhľadom na rýchly priebeh schôdze to skonštatoval Andrej Danko.

10:50 Andrej Danko počas rokovania vyhlásil, že na dobudovanie všetkých úsekov diaľníc, tak aby sa Slovensko prepojilo všetkými svetovými stranami, potrebujeme pôžičku osem miliárd eur. Ak sa tak nestane, dobudovanie bude trvať 80 rokov. 

"Slovensko potrebuje dobudovanie 1 100 kilometrov diaľničnej siete a všetkých vecí s tým súvisiacich, aby sme prepojili všetky svetové strany v štáte. Pri súčasnom tempe by to trvalo 80 rokov. Potrebujeme veľkú pôžičku a dofinancovanie NDS, pretože dnes má k dispozícii 480 miliónov, no potrebuje na dobudovanie 8 miliárd eur. Ak sa tak nestane, ani deti našich detí sa nedočkajú dobudovania diaľníc. Bez pôžičky tu diaľnice nikdy nebudú dokončené, a to čo im berie vo financiách tento návrh, je malá kvapka v mori," povedal.

10:45 Predseda Mosta-Híd Béla Bugár avizoval na 11:30 "zásadné vyhlásenie" k aktuálnej politickej situácii.

10:30 "Je to bezbrehý populizmus a predvolebná kampaň," povedala nezaradená poslankyňa Natália Blahová. Zdôraznila, že strana Smer-SD na rodiny celé roky "vytrvale kašlala".

10:25 Vláda nemá zákonný dôvod na schvaľovanie návrhu novely zákona o prídavku na dieťa v skrátenom legislatívnom konaní. V parlamentnej rozprave na to upozornil poslanec za SaS Ondrej Dostál. "Vláda sa nám pokúša nahovoriť, aby sme vo februári rokovali o skrátenom legislatívnom konaní o návrhu zákona, ktorý má byť účinný o desať mesiacov," povedal. Vládny kabinet podľa neho návrh na zrýchlené konanie nijako neodôvodnil. "Aké základné práva sú ohrozené, aké hospodárske škody hrozia štátu? Ako je ohrozená bezpečnosť štátu?," spýtal sa poslanec za SaS. Vláda sa podľa neho ani nedokázala tváriť, že existujú dôvody na skrátené legislatívne konanie. "Nedokázali ste na to nahovoriť ani Most-Híd," upozornil. Ako dodal, vládna koalícia mala na výraznejšie zvýšenie prídavku na dieťa celé volebné obdobie.

09:50 Opatrenie presadzuje vládna SNS. Predseda NR SR a SNS Andrej Danko v pléne zdôraznil, že ak sa na Slovensku neurobí systémová zmena, nikdy diaľničná sieť dobudovaná nebude. "Berte to, prosím, len ako prínos pre ľudí, ktorí stoja v zápchach," zdôvodnil Danko s tým, že to nemalo za cieľ "ublížiť" NDS.

09:40 K téme skráteného konania k návrhu zákona o zrušení diaľničných známok vystúpil poslanec Miroslav Ivan, ktorý konštatoval, že žiadna z podmienok na zrýchlený režim k tomuto návrhu nebola splnená. V pléne sa nachádza len zopár poslancov.

Ivan podotkol, že ako zlý nápad označil zrušenie diaľničných známok aj samotný minister dopravy Árpád Érsek. Zdôraznil, že forma, akou sa predkladá tento návrh, je "hanbou" pre túto vládu. Označil to ako "sociálny balík".
Národná diaľničná spoločnosť podľa neho príde zrušením diaľničných známok o desiatky miliónov eur ročne, ktoré budú chýbať na opravu a údržby diaľnic a rýchlostných ciest. "My potrebujeme dať viac peňazí do ciest a vy z nich ešte beriete," zdôraznil Ivan. Tento návrh podľa neho nesmie prejsť "v žiadnom prípade".

Pripomenul tiež autodopravcov, ktorí štrajkovali pre zlepšenie podmienok v tomto sektore. Vláda po rokovaniach schválila určité zľavy na dani z motorových vozidiel. Ivan však dodal, že tento návrh zákona zostal na vláde. "Ten návrh tu mal byť, tam hrozia hospodárske škody," vyhlásil s tým, že tento návrh mal byť momentálne prerokúvaný v skrátenom režime. "A za ten by sme zahlasovali všetci, predpokladám," dodal.

9:10 V pléne začali rozpravu o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie o zrušení diaľničných známok od roku 2021. S touto iniciatívou prišiel predseda národnej rady a SNS Andrej Danko minulý týždeň s tým, aby diaľničné známky pre autá do 3,5 tony boli zrušené, kým nebudú na Slovensku dostavané diaľnice a rýchlostné cesty.

Poverený člen vlády, minister obrany Peter Gajdoš, zdôvodnil návrh na skrátené konanie ochranou hospodárskych záujmov krajiny. "Slovenská republika si pred takmer tridsiatimi rokmi stanovila ambiciózny plán vybudovania kompletnej diaľničnej siete, ktorého cieľom bolo prepojiť všetky regióny Slovenska od východného po západný, ako aj severného s južným. V súčasnosti je v SR v prevádzke asi len 70 percent plánovaných diaľnic D1 až D4 a len približne 23 percent z plánovaných rýchlostných ciest R1 až R8, čo spolu predstavuje zhruba 1 100 kilometrov chýbajúcich diaľnic a rýchlostných ciest," povedal Gajdoš.

9:00 V parlamente pokračuje mimoriadna 58. schôdza.

8:24 Poslanci majú ešte hlasovať o skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia sa ho nechce zúčastniť, Smer ho odôvodňuje tým, že sú porušené základné ľudské práva občanov. Koaličná strana zároveň dodala, že ak parlament schváli skrátené konanie a následne zákony o vyšších rodinných prídavkoch, 13. dôchodku a zrušení diaľničných známok, budúca vláda bude mať peniaze na tieto opatrenia.

7:31 Po dvoch dňoch blokády zo strany poslancov PS/Spolu sa v pléne parlamentu hovorí o sociálnych opatreniach, ktoré schválila vláda. Pozrite si, ako túto blokádu napokon obišiel premiér a aké slová venoval opozícii:

6:30 Vo štvrtok ukončili poslanci rokovací deň diskusiou o návrhu na skrátené legislatívne konanie k zavedeniu 13. dôchodku na Slovensku a dostali sa aj k návrhu na skrátený režim k zrušeniu diaľničných známok. Pokračovať budú od 9:00.

06:00 Dianie okolo mimoriadnej schôdze sme naživo sledovali aj vo štvrtok. Pozrite si včerajší článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok