Pult odblokovali, kritika pokračovala. Skončil sa tretí rokovací deň

TA3 TASR SITA
20.2.2020 09:08

Nezávislí poslanci z PS/Spolu, ktorí chceli za každú cenu nenásilným spôsobom zabrániť schváleniu sporných sociálnych opatrení a spochybňujú zákonnosť mimoriadnej schôdze, strávili v pléne parlamentu už druhú noc. Ich blokádu nakoniec obišli, premiér Peter Pellegrini ich kritizoval z náhradného rečníckeho pultu. Dianie sme s vami sledovali online.

00:35 Online sme ukončili. V sledovaní mimoriadnej schôdze pokračujeme aj v piatok.

20:20 „Po dvanástich rokoch ste si spomenuli na dôchodcov, deväť dní pred voľbami," povedala v rozprave nezaradená poslankyňa Natália Blahová. Strana Smer-SD podľa nej hrá s dôchodcami nechutné hry. „Zneužili ste ich na predvolebnú kampaň," zdôraznila. Poslancov za stranu Smer-SD v závere vyzvala, aby aktuálnu schôdzu dotiahli do konca a schválili penzistom trináste dôchodky.

19:50 Do diskusie k 13. dôchodku sa zapájali zväčša opoziční poslanci, reagovali však na nich aj poslanci koaličného Smeru-SD. Opozícia sa väčšinou venovala vládnym kauzám, za čo ich už aj počas dňa kritizoval minister práce Ján Richter. "Napriek hodinám diskusie nemám na čo veľmi reagovať, lebo viacerí ste si to pomýlili s predvolebnými mítingami. Využili ste časový priestor pre to, aby ste prezentovali svoje sľuby," adresoval opozícii Richter.

"Ak by opoziční poslanci hovorili o všetkých kauzách vlád Smeru-SD, tak by sme tu boli aj dva týždne po voľbách. My si ctíme právo na diskusiu, najdôležitejším dôvodom bolo to, že my chceme dať dôchodcom nielen 13., ale aj 14. dôchodok. Ak tu Smer-SD, jeho oligarchovia a komplici rozkradli päť miliárd eur za 12 rokov, nemôže byť problém dať seniorom 13. a 14. dôchodok," vyhlásil v závere rokovania Galko.

19:05 Poslanci ukončili tretí rokovací deň diskusiou o návrhu na skrátené legislatívne konanie k zavedeniu 13. dôchodku na Slovensku a v závere rokovania sa dostali aj k návrhu na skrátený režim k zrušeniu diaľničných známok. V rokovaní budú pokračovať zajtra od 09:00.

14:45 Fico odmieta, že ide rozbíjať rozpočet. Opozičných poslancov vyzval, aby "dali ľuďom odpoveď na to, či chcú alebo nechcú dať ľuďom 13. dôchodok, vyššie rodinné prídavky, alebo prijať uznesenie k Istanbulskému dohovoru"

"Čo urobila vláda Ivety Radičovej pre Slovensko ako pre sociálny štát. Náš postoj k tejto schôdzi považujem za správny. Sme pripravení do poslednej hodiny tohto volebného obdobia," tvrdí Fico. Prijať tieto návrhy sa podľa neho nedalo iným spôsobom ako zvolaním schôdze. "Schôdza je otvorená. Veľmi záleží od toho, koľko ľudí sa zúčastní na hlasovaní. My budeme robiť všetko pre to, aby počet poslancov za Smer-SD bol čo najvyšší a uvidíme, ako sa k tomu postavia ďalší opoziční poslanci," doplnil Fico.

14:30 Poslanec Ondrej Dostál podal podnet na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. Tvrdí, že sa na parlamentný mandátový a imunitný výbor obrátil pre to, že Danko v stredu počas vedenia schôdze postupoval v rozpore s rokovacím poriadkom.

14:30 Poslanci za OĽaNO sa podľa predsedu poslaneckého klubu Eduarda Hegera nebudú prezentovať pri prvom hlasovaní, čiže výzvu na skrátené legislatívne konanie nepodporia.

14:20 Mandátový a imunitný výbor začal disciplinárne konanie voči šiestim poslancom z koalície PS/Spolu za to, že blokovali rokovanie mimoriadnej schôdze. Môžu dostať pokutu 2 000 eur, no podľa predsedu výboru Juraja Blanára zo Smeru sa jej zrejme vyhnú. Výbor konanie voči poslancom totiž nestihne do parlamentných volieb 29. februára ukončiť.

13:50 Podľa Roberta Fica sa dnes zrejme hlasovať nebude.

Fico opäť spomenul Bélu Bugára, ktorého včera ostro kritizoval. Nazval ho lenivým "zradcom", ktorý "stratil orientáciu v kukurici". Vraj ho opakovane vyzýval, aby zobral zodpovednosť za nejaký rezort, čo Bugár odmietol a "váľal sa v parlamente". Podľa Fica Mostu-Híd nepoškodila spolupráca so Smerom, ako sám hovorí, ale lenivosť Bugára a jeho ľudí. Mostu vo voľbách neželá ani 4,99 percenta, ale "2,99 percenta, aby ani cent nedostal zo štátneho rozpočtu".

13:45 Pozrite si aj tlačovú besedu strany Smer-SD o mimoriadnej schôdzi.

13:15 Hnutie Sme rodina vyzýva všetky politické strany, koaličné aj opozičné, aby v parlamente podporili návrh zákona o zavedení 13. dôchodku. Vyhlásil to predseda hnutia Boris Kollár na tlačovej konferencii. Zároveň dodal, že poslanci za Sme rodina za 13. dôchodky zahlasujú, hoci skrátené legislatívne konanie nepodporia.

13:05 Robert Fico ohlásil na 13.40 h tlačovú besedu k mimoriadnej schôdzi.

13:00 Pozrite si aj tlačovú besedu strany Sme rodina o téme podpory sociálnych opatrení vlády.

12:40 Beblavý apeloval aj na lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára, aby sa jeho hnutie taktiež nezúčastnilo na tomto hlasovaní.

Predseda KDH Alojz Hlina je zasa zvedavý, ako sa k tejto veci postaví hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča. Líder strany Za ľudí Andrej Kiska doplnil, že v NR SR nastala mimoriadna situácia, a preto rozumie správaniu sa poslancov parlamentu z koalície PS/Spolu. „Nezabudnime na to, že máme poistku v prezidentke, ktorá určite bude konať zodpovedne a máme poistku aj v Ústavnom súde SR,“ zdôraznil Kiska.

12:35 Strany Za ľudí, SaS, PS/Spolu a KDH sa odmietli zúčastniť na hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní pre vládne návrhy zákonov. „Dohodli sme sa, že na najbližšom hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní sa nezúčastníme, aby občania jasne videli, kto spolupracuje s koalíciou Fico - Danko  - Kotleba, a kto s nimi nespolupracuje,“ objasnil dôvody neúčasti strán na hlasovaní Beblavý.

12:10 Pozrite si tlačovú besedu Miroslava Beblavého, Andreja Kisku, Alojza Hlinu a Karola Galeka k mimoriadnej schôdzi. Beblavý si myslí, že aj s pomocou bugárovcov je reálna šanca, že mimoriadna schôdza môže mať "šťastný koniec".

12:08 Podľa poslanca Smeru-SD Erika Tomáša aj predchádzajúce vlády využívali skrátené legislatívne konanie k novelám zákonov. "Našli sme dôvody na skrátené legislatívne konanie, ľudí toto ale veľmi nezaujíma. Ľudí zaujíma, či bude alebo nebude schválený 13. dôchodok a dvojnásobný prídavok na dieťa. Strane Smer-SD možno vyčítať všeličo, ale čo jej nie je možné vyčítať je, že by v sociálnej oblasti, keď niečo sľúbila, že by to nedoručila," myslí si Tomáš. Tiež odmieta, že by strana prichádzala s opatreniami len pred parlamentnými voľbami. "Je evidentné, že počas všetkých troch našich vládnych volebných období sme sociálne opatrenia prijímali počas volebných období," tvrdí Tomáš.

12:07 Poslankyňa SaS Jana Cigániková vyhlásila, že nechápe niektorých dôchodcov, ktorí volia Smer-SD. "Za svojho pôsobenia počas 12 rokov Smer-SD rozkradol sedem miliárd eur. Keby hlavne veľká časť dôchodcov, ktorí teraz chodia 'roztlieskavať' Smer-SD, nebola ho volila, tak dnes každému jednému môžeme dať 4685 eur. Nestalo by sa to, že by sa siahlo do dôchodkov tak, že budú vyplácané neskôr a prišli by dôchodcovia o dva mesačné dôchodky," myslí si Cigániková. Zároveň upozornila na viaceré oblasti, v ktorých chýbajú podľa nej zdroje. Napríklad na lieky či výstavbu nových nemocníc. "Viete si predstaviť, čo by ľudia všetko za tieto peniaze mohli mať?" pýtala sa Cigániková v pléne.

12:06 Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič v rozprave podotkol, že Smer-SD chce dôchodcov "znova podviesť". Keď sa návrh zákona o 13. dôchodkoch schváli, nikto podľa neho ľuďom nedokáže garantovať, že sa to aj naplní. Peniaze v "kase" totiž podľa Matoviča nie sú. "Nebojte sa budúcej vlády, ktorá vznikne, a pevne verím, že bez Smeru," apeloval na ľudí.

12:05 Opozícia je presvedčená, že koaličný Smer-SD myslí na dôchodcov až pred parlamentnými voľbami. Zhodli sa na tom opoziční predstavitelia v parlamente počas rozpravy.  "Keby ste tak strašne chceli 13. dôchodok zrealizovať, tak by ste tak už dávno urobili. Robert Fico v roku 2013 vládol sám. Dnes, keď mu tečie do topánok, tak v panike ste zvolali pred riadnymi voľbami schôdzu a nasilu rýchlo chcete priniesť riešenie, aby nás dôchodcovia zachránili," vyhlásil v pléne líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

11:50 Lídri PS/Spolu, SaS, KDH a Za ľudí zvolali tlačovú konferenciu, témou je ďalší postup na mimoriadnej schôdzi.

11:15 Danko verí, že schôdza sa dá zvládnuť ešte pred začiatkom volebného moratória - do utorka alebo stredy budúceho týždňa. Vždy sa však podľa jeho slov môže stretnúť poslanecké grémium a rozhodnúť napríklad o vypustení obednej prestávky a ďalších spôsoboch, ako schôdzu urýchliť.

10:15 Andrej Danko je rád, že blokáda pléna sa neskončila "fyzickým konfliktom". Náhradný pult vraj nepoužil v prvý deň práve preto, aby sa konflikt nevyhrotil.

10:00 Poslanci za Smer-SD si v parlamente pripravili populistické "orgie". V parlamentnej rozprave k návrhu na skrátené legislatívne konanie k zavedeniu trinástych dôchodkov to uviedol poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál. "Chystáte sa postupovať spôsobom po nás potopa," povedal. Poukázal na to, že strana Smer-SD ide robiť volebnú kampaň za štátne peniaze. "Ide o kampaň za vyše miliardy eur, ktorú zaplatia daňoví poplatníci," zdôraznil.

09:35 "Andrej Danko si priniesol dva rečnícke pultíky a na balkón si doviezli svojich podporovateľov. Našu blokádu protizákonnej schôdze tak prelomili. Tak, ako sme sľubili, náš protest bol pokojný a nedopustili sme žiadne nedôstojné strkanice v sále. Stále je šanca zastaviť ich. Opozícia však musí zostať jednotná v krokoch pri hlasovaní," uviedol Miroslav Beblavý na svojom Facebooku.

09:15 Skupinka poslancov počas premiérovho vystúpenia prestala blokovať hlavný rečnícky pult. Schôdza teda pokračuje štandardným spôsobom, nasleduje vystúpenie ministra práce Jána Richtera.

09:10 Premiér v prejave ostro kritizoval Beblavého skupinku. "Vaše správanie je cestou do pekla. Uvedomujete si, že zneucťujete parlament?" spýtal sa poslancov.

09:06 Pellegrini odsúdil správanie skupinky okolo Miroslava Beblavého, ktorá podľa neho uráža jeden zo štátnych symbolov - národnú radu. "Ukázali, že nemajú rešpekt k vlastnej štátnosti," uviedol.

09:05 Danko vyzval skupinku poslancov, ktorá blokuje rečnícky pult, aby toto miesto opustili. O slovo požiadal premiér Peter Pellegrini, ani jemu však rečnícky pult neuvoľnili. Premiér sa preto presunul k náhradnému rečníckemu pultu.

09:04 Danko sa opäť pokúša otvoriť mimoriadnu schôdzu.

8:45 Do rokovacej sály technici ráno priniesli dva nové rečnícke pulty a postavili ich vedľa pôvodného pultu. Poslanci z koalície PS/Spolu sa ku každému z nich postavili a zrejme tak budú všetky blokovať. Podľa informácií agentúry SITA má však predseda parlamentu Andrej Danko k dispozícii ďalších sedem rečníckych pultov.

plenum_ac1100ae-395a-1690.jpg

8:36 Šéfovia opozičných strán prišli na dohodnuté stretnutie, ktoré je neverejné.

8:21 Šestica poslancov neopustila rečnícky pult ani po opakovaných výzvach predsedu parlamentu Andreja Danka. Ten napokon schôdzu prerušil na štvrtok do 9:00. Poslanci tak majú už tretí pokus na začatie rokovaní o návrhoch zákonov k sociálnym opatreniam, diaľničným známkam a k Istanbulskému dohovoru. Mimoriadnu 58. schôdzu parlamentu otvorili v utorok 18. februára.

7:29 Z parlamentu sa ozvalo prvé "dobré ráno". Už druhú noc tu strávili aj Jozef Mihál a Alan Suchánek.

6:55 Návrh lídrov koalície PS/Spolu Miroslava Beblavého a Michala Trubana, aby sa opoziční predstavitelia stretli, prijalo aj OĽANO. Ako by súčasnú situáciu riešil líder hnutia Igor Matovič?

6:19 Poslanci PS/Spolu pokračovali v blokáde aj druhú noc, s obštrukciou by však radi skončili. "Na zajtra ráno sme zvolali stretnutie opozície. Poďme spoločne vymyslieť spôsob, ako im nedovoliť dotiahnuť tento ich predvolebný kšeft do konca. Budeme radi, keď budeme môcť parlamentnú obštrukciu ukončiť," uviedol ešte vo večerných hodinách Miroslav Beblavý v príspevku na sociálnej sieti.

06:00 Dianie okolo mimoriadnej schôdze sme naživo sledovali aj v stredu. Pozrite si včerajší článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok