Pre vírus prišlo o funkciu viacero politikov z epicentra nákazy

TA3 TASR
16.2.2020 07:46

Viac než polovicu politických predstaviteľov čínskej provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy koronavírusom, odvolali z funkcie za to, že sa im nepodarilo udržať situáciu pod kontrolou a dovolili aby nákaza prerástla do stavu epidémie. Epidémia koronavírusu v Číne si už vyžiadala viac ako 1600 obetí.

Podľa kontrolného a disciplinárneho výboru komunistickej strany sú medzi prepustenými aj zástupca starostu okresu Chung-šan mesta Wu-chan a zástupca starostu okresu Čchi-čchun v meste Chuang-kang, ktoré patria medzi aglomerácie najviac postihnuté nákazou. O funkcie prišli takisto poprední predstavitelia okresu Jün-si.

Odvolaným funkcionárom je vyčítané, že nedokázali zabezpečiť včasné izolovanie podozrivých prípadov do karantény, zamlčali skutočnú bilanciu nakazených v štatistikách, neprijali dostatočné preventívne opatrenia a vykonávali iba "povrchnú" kontrolu prípadov cez telefón či textové správy.

Na veľkej výletnej lodi Diamond Princess, na ktorej sa nachádza aj Slovák, sa medzičasom vyšplhal počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na 355. "Doteraz sme testovali 1200 ľudí na prítomnosť koronavírusu. Spomedzi nich bolo 355 pozitívnych," uviedol japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató. V priebehu posledného dňa tak pribudlo 70 potvrdených prípadov na palube lode, ktorá sa nachádza od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok