Danko chce pred voľbami odovzdať štátnu cenu. Hovoril aj o Čaputovej

TA3 TASR SITA
12.2.2020 15:19

Predseda parlamentu Andrej Danko sa na tlačovej konferencii vyjadril k mimoriadnej schôdzi parlamentu, k vládou presadzovaným masívnym sociálnym opatreniam aj k rozhodnutiu súdu, ktoré mu umožní udeliť štátnu cenu. Rád by to urobil ešte do volieb.

Danko chce pred voľbami odovzdať štátnu cenu. Hovoril aj o Čaputovej
SITA/Alexandra Čunderlíková

Most schôdzu nepodporí, ĽSNS áno

Andrej Danko plánuje zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu v utorok o 13.00 h. Do programu schôdze sa má zaradiť Istanbulský dohovor, zdvojnásobenie prídavkov pre rodičov, zavedenie 13. dôchodku, ako aj zrušenie diaľničných známok.

Podľa šéfa parlamentu je minimálne 50 poslancov pripravených schôdzu podporiť. Jej zvolanie inicioval poslanecký klub Smeru-SD a SNS. Most-Híd avizoval, že so zvolaním schôdze nesúhlasí, naopak, opozičná ĽSNS ju podporuje. Avizované témy schôdze sú podľa neho naliehavé spoločenské veci. Danko nevedel povedať, či a kedy by zvolal ďalšiu schôdzu v prípade, že by prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala schválené zákony na mimoriadnej schôdzi."Počkajme si, či ich prezidentka vráti alebo nie, ja musím vždy konať v zmysle zákona," povedal v tejto súvislosti.

V stredu vláda schválila návrhy zákonov, ktoré budú na programe mimoriadnej schôdze pléna. Ide o návrh na zrušenie diaľničných známok za užívanie vymedzených úsekov ciest, návrh na zdvojnásobenie prídavku na dieťa, ako aj návrh na zavedenie 13. dôchodku. O všetkých týchto návrhoch má parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Vláda tiež v stredu vyslovila nesúhlas s Istanbulským dohovorom a navrhuje NR SR, aby rovnako vyjadrila nesúhlas s týmto dokumentom. Aj touto témou by sa mali poslanci na mimoriadnej schôdzi zaoberať.

Vláda schválila návrhy zákonov, ktoré budú na programe mimoriadnej schôdze pléna. Ide o návrh na zrušenie diaľničných známok za užívanie vymedzených úsekov ciest, návrh na zdvojnásobenie prídavku na dieťa, ako aj návrh na zavedenie 13. dôchodku. Vláda tiež vyslovila nesúhlas s Istanbulským dohovorom a navrhuje NR SR, aby rovnako vyjadrila nesúhlas s týmto dokumentom.

Cenu chce odovzdať do 29. februára

Ešte do parlamentných volieb by chcel Danko odovzdať cenu Jozefa Miloslava Hurbana. Povedal to v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, podľa ktorého zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka nie je v rozpore s Ústavou SR. "Urobím všetko pre to, aby som ešte stihol do 29. februára, možno pri príležitosti výročia smrti Jozefa Miloslava Hurbana, odovzdať túto cenu, tak aby sme naplnili to, čo nám zákon umožňuje," povedal. Danko je podľa svojich slov rád, že došlo k uznaniu zo strany ÚS.

Podľa zákona udeľuje cenu Jozefa Miloslava Hurbana predseda Národnej rady SR a cenu Alexandra Dubčeka vláda SR. Právnu normu, ktorú prijal parlament s účinnosťou od 1. januára 2018, napadol na ÚS vtedajší prezident SR Andrej Kiska. Argumentoval, že štátne vyznamenania, za ktoré označil aj novozriadené štátne ceny, môže podľa ústavy udeľovať len hlava štátu, pokiaľ na to nesplnomocní iný orgán. S jeho podaním sa stotožnila aj súčasná prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Príslušný zákon stanovuje, že štátne ceny sa udeľujú za zásluhy, výsledky práce alebo činy mimoriadne významné pre rozvoj jednotlivých oblastí spoločenského, ekonomického alebo kultúrneho života v SR. Ich súčasťou, na rozdiel od štátneho vyznamenania, je aj finančná odmena, a to v sume 25-násobku priemernej mesačnej mzdy. Zatiaľ štátnu cenu nikomu neudelili. Zákon schválila NR SR v októbri 2017. Podľa vtedajšieho premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vládna koalícia tak urobila aj pre nesúhlas s tým, ako prezident Kiska udeľoval štátne vyznamenania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok