Minister financií hľadá stovky miliónov pre nové sociálne opatrenia

TA3 TASR
12.2.2020 11:12

Ministerstvo financií v súčasnosti hľadá zdroje financovania na avizované opatrenia v podobe zdvojnásobenia prídavkov na deti a zavedenia 13. dôchodku. Uviedol to šéf rezortu financií Ladislav Kamenický.

Minister financií hľadá stovky miliónov pre nové sociálne opatrenia
TASR/Martin Baumann

Minister financií zároveň vyčíslil, že zrušenie diaľničných známok pre fyzické a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony, ako chce SNS, by stálo približne 70 miliónov eur. Kamenický podotkol, že opatrenia, ktoré ohlásil premiér Peter Pellegrini, boli avizované už dlhší čas. Skonštatoval, že momentálne pracuje na možnostiach ich financovania. "Musím hľadať zdroje na to, akým spôsobom toto opatrenie budeme vedieť zafinancovať a nájsť v rozpočte tieto zdroje," dodal.

Vplyv na rozpočet bude mať aj zrušenie diaľničných známok pre fyzické a právnické osoby s vozidlom do 3,5 tony, ktoré chce presadiť SNS, a to v objeme zhruba 70 miliónov eur. Zvýšenie prídavkov na deti si podľa premiéra Petra Pellegriniho vyžiada približne 300 miliónov eur ročne a zavedenie trinástych dôchodkov zhruba 500 miliónov eur ročne, z ktorých treba odpočítať 160 miliónov eur, ktoré sa už vyplácajú na vianočné príspevky.

V súvislosti s výdavkovým stropom poznamenal, že ešte nie je "pochovaný". "Jedna z možností je aj viazanie výdavkov, samozrejme, naprieč kapitolami. Ak by sme zaviazali všetky výdavky, o ktorých sa bavíme, tak v tom prípade výdavkový strop zostane taký, aký je," vyhlásil minister.

Vláda iba pred niekoľkými týždňami schválila takzvaný korekčný mechanizmus, ktorý pre zhoršenie hospodárenia verejnej správy v roku 2018 limituje výdavky verejných financií na tento rok na úrovni parlamentom schváleného rozpočtu. Vláda by tak mala zabezpečiť, aby deficit verejných financií tento rok neprekročil úroveň 0,49 % hrubého domáceho produktu a rozpočet sa tak opäť nasmeroval na cestu k vyrovnanej bilancii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok