Pri Múre nárekov má vzniknúť stanica Donalda Trumpa

TA3 TASR
27.12.2017 15:58

Izraelský minister dopravy Jisrael Kac presadzuje, aby sa trať vysokorýchlostnej železnice vo výstavbe predĺžila až k Múru nárekov. Tam by podľa neho mala vzniknúť stanica, ktorú by pomenovali po americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Pri Múre nárekov má vzniknúť stanica Donalda Trumpa
TASR/AP

Nová železnica s trojkilometrovým tunelom

V rámci plánu ministra Kaca by sa mali postaviť dve podzemné stanice a vyhĺbiť zhruba trojkilometrový tunel popod centrum Jeruzalema a pod jeho historickým Starým mestom.

Podľa hovorcu ministerstva dopravy by mal celý projekt, ktorý je zatiaľ len v počiatočnom plánovacom štádiu, stáť viac ako 700 miliónov dolárov. V prípade, že bude odsúhlasený, mali by ho realizovať v priebehu štyroch rokov.

Predĺžená trať má byť súčasťou vysokorýchlostnej železnice medzi Tel Avivom a Jeruzalemom, ktorú majú otvoriť už na jar budúceho roku. Minister svoj plán predstavil na nedávnom stretnutí s vedením izraelských železníc a presadil jeho zrýchlené schválenie v plánovacích výboroch. Rezort dúfa v definitívne schválenie plánu v priebehu budúceho roka.

Izraelská stanica podľa amerického prezidenta

Budúca Trumpova stanica by mala podľa Kaca pripomínať nedávne "odvážne a historické rozhodnutie" súčasného amerického prezidenta o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela. Návštevníkom Jeruzalema by tiež mala uľahčiť  presun k Múru nárekov a ku Chrámovej hore.

Podľa agentúry AP projekt zrejme vyvolá nesúhlasné reakcie zo strany medzinárodného spoločenstva, ktoré neuznáva izraelskú suverenitu nad východným Jeruzalemom.

V meste Jeruzalem, najmä v jeho východnej časti, sa nachádzajú lokality významné pre judaizmus, kresťanstvo aj islam. Múr nárekov, ktorý je pozostatkom starovekého jeruzalemského chrámu, je najposvätnejším miestom judaizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok