Búrka so silou orkánu zasiahla Česko, ľudia sa ocitli bez elektriny

TA3 ČTK
10.2.2020 09:06

V susednom Česku spôsobil silný vietor veľké problémy. Bez dodávok elektriny zostalo takmer 300 tisíc domácností. Hasiči zasahovali najmä pri strhnutých strechách a popadaných stromoch. Na vrchu Snežka zaznamenali vietor s rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu. Z Česka hlásia aj jednu obeť. Ide o šoféra, na ktorého auto spadol strom.

Hasiči v Česku do rána zasahovali pre vietor skoro šesťkrát častejšie než zvyčajne za celý deň. Zásahov bolo od polnoci do 8:00 viac než 900, pomáhali najmä s popadanými stromami a konármi. Informovala o tom hovorkyňa riaditeľstva Hasičského záchranného zboru Nicole Studená. Bez elektriny ostalo viac než stotisíc odoberateľov energie v Česku. Vietor obmedzil aj cestnú a železničnú dopravu, do 8:30 stála premávka skoro na tritisíc tratiach.

"Najhoršia situácia je v Stredočeskom, Juhočeskom, Plzeňskom a Karlovarskom kraji a taktiež v hlavnom meste," spresnila hovorkyňa hasičov. Bez prúdu bolo po celej krajine pred 9:00 okolo 100.000 odberných miest. V sieti firmy ČEZ bolo 111 porúch na vedení vysokého napätia a 109.000 odberných miest bez prúdu. Najhoršia bola situácia v stredných Čechách. V sieti spoločnosti E.ON bolo porúch 23 a bez elektriny bolo 10.000 domácností na juhu krajiny.

Pád stromu na osobné auto v Libínskom sedle na Prachaticku ľahko zranil jedného človeka. Pre spadnutý strom uzavreli napríklad cestu I/24 zhruba 500 metrov pred hraničným priechodom a neďaleko Uherského Brodu prevrátil vietor nákladné auto s vlekom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok