Fico chce zlepšiť dopravné spojenie s Poľskom

TASR
26.4.2012 21:48

Spoločné infraštrukturálne a dopravné projekty boli hlavnými témami dnešného bilaterálneho rokovania slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s jeho poľským partnerom Donaldom Tuskom.

Fico chce zlepšiť dopravné spojenie s Poľskom
SITA

Fico pripomenul, že dopravné spojenie s Poľskom, či ide o vlakové alebo cestné, je veľmi zlé,. "Stojí nám obrovský projekt diaľničného prepojenia Žilina - Skalité, nie je podľa všetkého dostatočne finančne zabezpečený," upozornil slovenský premiér. S jeho poľským náprotivkom sa preto dohodli, že ministri dopravy oboch krajín sa v krátkom čase stretnú a naplánujú ďalší postup v tejto oblasti.

Za jednu z priorít označili aj severno-južné plynovodné prepojenie, na ktorom Slovensko spolupracuje s Poľskom a Maďarskom. Ako alternatívny energetický zdroj pre SR by navyše mohli slúžiť aj nedávne nálezy významných ložísk bridlicového plynu v Poľsku, myslí si Fico.

So svojim poľským partnerom hovoril aj o spolupráci krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v rámci Európskej únie (EÚ). "Budeme spoločne vyjadrovať svoj postoj k rozpočtu EÚ, finančnej perspektíve na roky 2014-2020, máme rovnaký názor na kohéziu, na spoločnú poľnohospodársku politiku. V4 by sa dala lepšie využiť aj vo vojenských otázkach," priblížil šéf slovenskej exekutívy.

Stretnutím s Tuskom zakončil Fico svoju jednodňovú pracovnú cestu do Varšavy. Okrem účasti na hospodárskom fóre o spolupráci s Čínou počas nej absolvoval aj bilaterálne rokovania s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a predsedom čínskej vlády Wen Ťia-paom. Do vlasti sa Fico vrátil v podvečerných hodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok