Američana vraj odvliekli radikáli z Talibanu, pracoval pre vládu

TA3 TASR
7.2.2020 07:48

Amerického občana uniesla v Afganistane skupina pridružená k radikálnemu hnutiu Taliban. Vo štvrtok to oznámil predstaviteľ Spojených štátov. Úrady pracujú na jeho záchrane.

Američana vraj odvliekli radikáli z Talibanu, pracoval pre vládu
SITA/AP (ilustračné foto)

Americké úrady sú presvedčené, že unesenou osobou je Mark Frerichs z dediny Lombard na predmestí Chicaga v americkom štáte Illinois, pričom jeho únos má na svedomí militantná sieť Hakkáníovcov, dodal nemenovaný predstaviteľ. Zatiaľ nie je jasné, prečo bol Frerichs v Afganistane a kde presne sa nachádzal, keď ho uniesli.

Podľa amerického týždenníka Newsweek, ktorý o únose informoval ako prvý, Američana minulý mesiac vzali militanti do väzby v provincii Chóst vo východnej časti Afganistanu. Podľa týždenníka pracoval na zmluvu pre americkú vládu v oblastiach konfliktu. Prípad vyšetruje pod vedením amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie agentúra, ktorá bola zriadená exprezidentom USA Barackom Obamom po kritike voči reakciám americkej vlády na únosy a branie rukojemníkov.

Art Frerichs, ktorý sa predstavil ako otec spomínaného muža, povedal pre agentúru AP, že správa Newsweeku je podľa neho pravdivá. Taliban vyhlásil, že nemá o únose žiadne informácie a nemá k tomu čo povedať. K zodpovednosti za čin sa nikto neprihlásil. Provincia Chóst je sídlom siete Hakkáníovcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok