Opaľovanie v zime? Áno, ale pozorne, máte niekoľko možností

TA3 ČTK
9.2.2020 10:03

Opaľovanie v zime? Áno, ale bez toho, aby sme vystavovali pokožku riziku. Kto nechce vyzerať v tomto ročnom období príliš bledo, má niekoľko možností. Mierne vystavovanie sa slnku však zostáva pre produkciu vitamínu D tou najlepšou voľbou, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Opaľovanie v zime? Áno, ale pozorne, máte niekoľko možností
SITA/AP

Popáleniny i poškodenie očí

Umelé žiarenie lampy horského slnka nie je bezpečnejšie než prirodzené slnečné lúče. Platí to tiež pre soláriá všetkých druhov. Je potrebné vedieť, že aj jediná návšteva solária môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny zaradila v roku 2009 ultrafialové lúče B a A, teda tie, ktoré vyžarujú soláriá, na zoznam preukázaných karcinogénnych látok, ktoré sú pre človeka nebezpečné. A to hneď do prvej skupiny, v ktorej sú spolu so soláriami mnohé známe rizikové faktory pre rôzne druhy rakoviny, medzi nimi fajčenie, alkohol, azbest a radón. Ultrafialové lúče môžu byť negatívnym faktorom vzniku i rozvoja metastáz kožných nádorov.

pictures-of-the-week-photo-gallery-46225-d94e36b519fb408ab4b87a871193b0dc_ac1100ae-26b4-07e4.jpg

Pobyt v soláriu môže naviac spôsobiť ďalšie vážne problémy: ťažké popáleniny (až do takej miery, že je nutné vyhľadať prvú pomoc), mdloby spôsobené prudkou zmenou tlaku i poškodenie očí. Opaľovanie či už v soláriu, alebo na slnku, prispieva k rýchlejšiemu starnutiu pokožky. Vrásky, pigmentové škvrny spojené s vekom a uvoľnená koža sa tomu, kto sa často vystavuje ultrafialovým lúčom, objavuje skôr, ako je bežné.

Solárium nelieči akné

Časté využívanie solária môže znamenať zvýšenie počtu pieh a atypických kožných névov (nezhubných kožných útvarov rôznej veľkosti), ktoré majú rôznu farbu, tvar a štruktúru a ktoré majú znepokojivejšie charakteristiky v porovnaní s tými, ktoré vznikajú po intenzívnom slnení na prirodzenom slnku.

Ak navštívime solárium skôr, ako sa vystavíme slnku, napríklad pred odchodom na dovolenku, neznamená to, že sme si vytvorili bezpečnostný základ pred spálením sa od slnka. Každé vystavovanie kože ultrafialovým lúčom, a predovšetkým každá popálenina, totiž poškodzujú DNA pokožky.

Horské slnko či solárium tiež nelieči akné. Úžitok môže byť skromný a iba časovo obmedzený, potom sa akné znovu zhorší, pretože sa zvýši upchávanie pórov. Mnohé lieky proti akné sa môžu dokonca stáž toxickými vo chvíli, kedy nimi ošetrenú pokožku vystavíte ultrafialovým lúčom. Ani lupienku solárium nevylieči. Účinnosť ultrafialových lúčov je veľmi malá. V špecializovaných centrách sa používajú UVB lampy s veľmi obmedzenými onkologickýmu rizikom.

Závislosť na opaľovaní

Naviac vzniká reálne riziko vzniku závislosti na opaľovaní. Americké štatistiky ukazujú, že pre asi 20 percent mladých žien vo veku od 18 do 30 rokov je náročné s pravidelnými návštevami solária prestať. Tieto ženy vykazujú závislosť a bez opaľovania pociťujú úzkosť.

Alternatívnym riešením sú samoopaľovacie krémy a spreje, ktoré využívajú zložku známku ako DHA - dihydroxyaceton získaný z cukrovej trstiny, ktorý spôsobuje zafarbenie pokožky. "Proti týmto metódam nie sú kontraindikácie," hovorí riaditeľ dermatologickej kliniky v Brescii Piergiorgio Calzavara Pinton.

Naopak slnko je spojencom zdravia: robí dobre kostiam aj nálade, je však nutné používať krémy a nevystavovať sa počas kritických hodín slnečným lúčom dlhšie ako pol hodiny. Slnko stimuluje syntézu vitamínu D, ktorý z 90 percent produkujeme vďaka slnku a iba 10 percent pochádza zo stravy. Naopak mnohé štúdie ukazujú, že opaľovaním sa v soláriu sa úroveň vitamínu D nijak výrazne ani trvale nezvyšuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok