Spor o snežného muža sa opäť rozhorel. Nejde o to, či existuje

TA3 ČTK
8.2.2020 20:30

V Nepále sa medzi expertmi a úradníkmi začal spor o yetiho. Tentokrát sa však netýka toho, či tento mýtický tvor existuje, alebo nie. Tentokrát ide o to, ako yeti "v skutočnosti" vyzerá, píše spravodajský server BBC News.

Spor o snežného muža sa opäť rozhorel. Nejde o to, či existuje
SITA/AP

Sochy "yetiho" v celej krajine

"Toto nie je správne. Vláda si proste nemôže robiť, čo sa jej zachce," hovorí okoloidúca Rešma Šréšthaová a krúti hlavou nad 2,1 metra vysokou sochou, ktorá je ohniskom tohto sporu. "Keby ste mi to nepovedali, nevedela by som, že je to yeti."

Príchod prvej z viac než stoviek sôch so slovami Navštívte Nepál mal byť začiatkom rok trvajúcich osláv toho, čo môže táto malá himalájska krajina ponúknuť okolitému svetu. Čoskoro budú tieto sochy stáť po celej krajine - pri obľúbených turistických atrakciách, v obchodných strediskách a niektoré aj pri základných táboroch v Himalájach. Ďalšie potom poputujú ďalej ako maskoti určení pre mestá po celom svete.

Vyzerá skôr ako bojovník sumo

Avšak spustenie tejto turistickej propagačnej akcie, ktorej cieľom je prilákať do oblasti dva milióny turistov, zatienil spor o vzhľade sôch. "V ľudových povestiach je yeti opisovaný ako veľký tvor podobný opici," povedal BBC Rám Kumár Pandej. "Ale na tom novom logu vyzerá ako bojovník sumo. To neodpovedá mýtickej postave, ktorá bola opísaná v mnohých ľudových príbehoch."

Pandej by to mal vedieť. Sám na túto tému napísal niekoľko kníh a jeho pripomienky podporili aj ďalší nepálski kultúrni historici. Pravdou je, že väčšina Nepálčanov sú odborníci na yetiho - mýtického tvora, ktorý žije v Himalájach a vystupuje v miestnych bájach a povestiach. A na väčšinu z nich jeho nová podoba dojem neurobila. "Pokiaľ viem, tak yeti je tvor podobný opici, ktorý chodí po snehu," dodala Rešma Šréšthaová, zatiaľ čo kritickým okom hodnotila sochu v hlavnom meste Káthmándú. A ešte úprimnejší bol Krišna Láma: "Vyzerá ako zápasník, nie ako yeti," povedal BBC.

yeti_ac1100ae-1fec-4dd6.jpg

Symbol mieru a pokory

Avšak Umelecký výbor pre yetiho, ktorý sochy nechal v rámci akcie Navštívte Nepál vyrobiť - kus za pol milióna rupií, v prepočte takmer 4000 eur, si za ich podobou stojí. Koordinátor skupiny Prem Prabhát Gurung tvrdí, že vzhľadom na to, že ide o mýtickú postavu, je potrebné nechať priestor pre kreatívnu slobodu.

"Naším cieľom je prezentovať yetiho ako symbol mieru, zmierenia a pokory, a nie ako hrôzu vzbudzujúceho tvora," povedal BBC. "Ľudia po celom svete by mali poznať Nepál nielen vďaka Everestu, Budhovi alebo Gurkhům. Yeti môže tiež predstavovať našu jedinečnosť."

Ang Tšerin Šerpa, autor kontroverznej podoby, ho tiež obhajuje. "Skicu pre podobu yetiho som nakreslil podľa nejakej detskej knižky," vysvetľuje. "Na základe príbehov, ktoré som počul v detstve a s Budhom v mysli, som vytvoril svoj dizajn." Bol tu však jeden prinajmenšom praktický dôvod práve pre túto podobu. Šerpa priznal, že jeho yeti nie je chlpatý, tak ako ho vykresľuje literatúra, povesti a mýty, "aby sa lepšie natieral farbou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok