Mečiarove amnestie sa opäť vracajú, obnovili trestné stíhanie

TA3 TASR
30.1.2020 15:46

Policajný vyšetrovateľ opätovne začal trestné stíhanie bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v kauze amnestií.

Mečiarove amnestie sa opäť vracajú, obnovili trestné stíhanie
TASR/Michal Svítok

Bol expremiér vo veci vypovedať?

Potvrdila to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Miháliková. Na obnovenie trestného stíhania v súvislosti s udelením amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho už v decembri 2019 upozornila v stredu televízia Markíza. "Na základe záväzného pokynu Krajskej prokuratúry Bratislava bolo vyšetrovateľom odboru kriminálnej polície KR PZ v Bratislave 12. decembra opätovne začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva potrebné úkony s cieľom vec náležite objasniť. Z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu vykonávaných procesných úkonov, bližšie informácie k prípadu v súčasnosti nie je možné poskytnúť," povedala hovorkyňa Miháliková. Polícia neposkytla informácie, či bol expremiér vo veci vypovedať.

"V trestnej veci V. M. Generálna prokuratúra SR sa po preskúmaní vyšetrovacieho spisu nestotožnila s uznesením vyšetrovateľa KR PZ v Bratislave z 24. júla 2019, ktorým zastavil trestné stíhanie. GP SR 25. novembra 2019 uložila KP v Bratislave pokyn zabezpečiť vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania," uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Potvrdila, že uvedený pokyn GP SR bol splnený a v prvej polovici decembra 2019 vyšetrovateľ KR PZ v Bratislave vydal uznesenie o začatí trestného stíhania.

Anmestoval prípad únosu Kováča ml.

Pôvodné rozhodnutie polície o zastavení trestného stíhania z leta 2019 dozorová prokurátorka odsúhlasila. Podozrenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa pramenilo z udelenia amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. v roku 1995. Na tento skutok udelil Mečiar svojho času amnestie, ktoré boli zrušené. Následne začala polícia pre tento skutok v júli 2017 vyšetrovanie, ktoré bolo zastavené v auguste vzhľadom na údajné premlčanie.

Od októbra toho roku sa však vyšetrovalo opäť a v júli minulého roka ho vyšetrovateľ KR PZ v Bratislave zastavil. "Prokurátorka KP Bratislava, ktorá vo veci vykonávala dozor, vyhodnotila uvedené rozhodnutie ako dôvodné a v súlade so zákonom," uviedol na začiatku augusta prokurátor a zároveň hovorca KP Bratislava Matej Izakovič.

Podozrenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa pramenilo z udelenia amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. v roku 1995. Na tento skutok udelil Mečiar svojho času amnestie, ktoré boli o mnoho rokov neskôr zrušené.

Následne začala polícia pre tento skutok v júli 2017 vyšetrovanie, ktoré bolo zastavené v auguste vzhľadom na údajné premlčanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok