Autobusy v kraji nejazdia, Lunter vyzval premiéra k rokovaniu

TA3 SITA TASR
25.1.2020 10:31

Prímestské autobusy v Banskobystrickom kraji od soboty nejazdia. Piatkové rokovanie medzi župou a vedením zvolenskej SAD sa totiž skončilo krachom. Predseda BBSK Ján Lunter chce situáciu vyriešiť. Vyzval premiéra Petra Pellegriniho, aby sa osobne zúčastnil na rokovaniach.

J. Lunter: Mal by sa postaviť na stranu práva

Ako uviedol na sobotňajšom brífingu pred Úradom BBSK v Banskej Bystrici, Lunter už o to, aby sa zasadil o vyriešenie tohto problému, premiéra v uplynulých dňoch žiadal a žiada ho opäť. Podľa neho má totiž v SAD Zvolen 40-percentný podiel samotný štát, a to prostredníctvom spoločnosti MH Manažment. Preto by sa podľa jeho slov o problém mal zaujímať. "Mal by sa postaviť na stranu práva a verejného záujmu, aby neumožňoval oligarchom nás vydierať," zdôraznil. Podľa Luntera sa samosprávny kraj nemôže dať vydierať monopolom, ktorý si nectí európske zákony a ktorý, keď prehrá súdny spor, vyhráža sa zastavením dopravy.

Tento problém už podľa neho nepostihuje len BBSK, ale môže čakať každé mesto na Slovensku. Preto vyzval všetky politické strany, ktoré sa uchádzajú o účasť v budúcej vláde, aby do svojich programov zahrnuli legislatívne zmeny pre modernú verejnú dopravu.

Predseda vlády Peter Pellegrini v reakcii vyzval Jána a Ondreja Lunterovcov ako vedúcich predstaviteľov Banskobystrického samosprávneho kraja, aby počas víkendu našli riešenie, ktoré umožní ľuďom opäť cestovať prímestskou dopravou. Zároveň ich vyzval, aby sa k situácii postavili zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Úradu vlády SR Patrícia Macíková.

Predseda vlády Peter Pellegrini v reakcii vyzval Jána a Ondreja Lunterovcov ako vedúcich predstaviteľov Banskobystrického samosprávneho kraja, aby počas víkendu našli riešenie, ktoré umožní ľuďom opäť cestovať prímestskou dopravou.

Obrátili sa na súd

Podpredseda BBSK Ondrej Lunter na brífingu uviedol, že stav, v ktorom sa Banskobystrický samosprávny kraj v spore o prevádzkovanie prímestských spojov so SAD Zvolen ocitol, je nezákonný. Neexistuje žiadny ekonomický ani právny dôvod na to, prečo k nemu malo dôjsť. "V tejto chvíli nie sú právoplatné rozsudky a všetky ekonomické požiadavky, ktoré dopravca na piatkovom (24. 1.) stretnutí uviedol, sme deklarovali, že uhradíme, a dali sme aj pokyn na ich uhradenie," konštatoval.

Ako ďalej povedal, prímestské spoje v kraji od rána nejazdia. "V tejto chvíli sa snažíme doručiť spoločnosti SAD Zvolen a štatutárovi doručenie o nariadení kraja prikázať mu, aby jazdil a rešpektoval tak zákon," priblížil. "Zároveň sme sa obrátili na súd s podaním neodkladného opatrenia, kde žiadame, aby súd prikázal dopravcovi do momentu, kým sa nedohodneme, alebo do momentu, kým súd nerozhodne inak, aby neohrozoval verejnosť a aby naďalej pokračoval v jazdení," doplnil.

Šéf SAD Zvolen reagoval

"Je zvláštne, že samosprávny kraj požiadal súd, aby určil dodatky, na základe ktorých SAD Zvolen obsluhovala prímestské linky v kraji, za neplatné, čím vlastne zastavil dopravu v kraji, a dnes samosprávny kraj žiada ten istý súd, aby nám prikázal, aby sme jazdili," reagoval na brífing vedenia BBSK k situácii v prímestskej doprave predseda Predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny.

Podľa neho si obslužnosť autobusovými spojmi v rámci miest a obcí v kraji už so SAD zabezpečilo viacero samospráv. Ide napríklad o mestá Banská Štiavnica, Žarnovica, Žiar nad Hronom, ale aj Brezno či Banská Bystrica, kde by doprava mala na dohodnutých linkách byť obnovená.

O mimoriadnej situácii nerozhodli

Bezpečnostná rada kraja Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pre prímestské autobusy nevyhlásila mimoriadnu situáciu. Mimoriadne rokovanie bezpečnostnej rady sa uskutočnilo v piatok vo večerných hodinách pre situáciu v prímestskej autobusovej doprave, ktorá od dnešného dňa rozhodnutím dopravcu SAD Zvolen nebude premávať. Informovala vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková s tým, že bezpečnostná rada sa zišla v plnom počte, o vyhlásení mimoriadnej situácie však nerozhodla.

Podpredseda BBSK Ondrej Lunter: "Stav, v ktorom sa BBSK v spore o prevádzkovanie prímestských spojov so SAD Zvolen ocitol, je nezákonný. Neexistuje žiadny ekonomický ani právny dôvod na to, prečo k nemu malo dôjsť."

„Nie sú splnené podmienky na vyhlásenie mimoriadnej situácie, čo sa týka vyhlásenia núdzového stavu, ten má oprávnenie vyhlasovať len vláda,“ povedal po zasadaní predseda bezpečnostnej rady a zároveň prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici Július Ernek s tým, že zápisnicu zo zasadnutia v podobe informatívnej správy dostane Bezpečnostná rada Slovenskej republiky.

Dôvodom pre zvolanie mimoriadnej bezpečnostnej rady kraja bola obava z nezákonného postupu SAD Zvolen, ktorá môže reálne ohroziť zdravie obyvateľov i fungovanie strategických podnikov v kraji. Dopravca oznámil, že od soboty 25. januára až do odvolania prerušuje verejnú dopravu na všetkých linkách, s výnimkou tých, ktoré fungujú na základe osobitných zmlúv.

„Máme informácie, že nemocnice v kraji sú o situácii informované a počas víkendu majú služby zabezpečené tak, aby ich prípadný výpadok autobusov nepostihol. Podľa našich informácií by začiatkom týždňa mohol rozhodnúť súd o neodkladnom opatrení, ktorým by dopravcovi nariadil vykonávať dopravu vo verejnom záujme podľa platných licencií a cestovných poriadkov,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Vedúca tímu externej komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko Beata Martinkovičová uviedla, že s BBSK o situácii komunikujú. BBSK na svojej stránke uviedlo, že cez víkend ZSSK posilňuje kapacitu vlakových súprav na trati Banská Bystrica - Zvolen. Dodáva, že ak bude krízová situácia pokračovať, ZSSK je pripravená posilniť vlakové spoje na najviac vyťažených trasách.

Spor sa vlečie od septembra 2018

Kraj k situácii a otázkam ohľadom verejnej dopravy zriadil telefonické linky uvedené na oficiálnej stránke BBSK, na ktoré sa môžu obyvatelia obrátiť už počas víkendu. Na pondelok 27. januára je zvolané aj mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva BBSK, ktoré sa má zaoberať riešením aktuálnej situácie v prímestskej doprave v Banskobystrickom kraji.

Spor medzi BBSK a SAD Zvolen sa vlečie od septembra 2018, kedy BBSK informovalo, že odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Vzhľadom k tomu, že nedošlo k dohode a uzavretiu dočasných krátkodobých zmlúv s dopravcami, tak sa vedenie BBSK rozhodlo spor o platnosť predĺženia zmlúv dodatkami s autobusovými dopravcami SAD Zvolen a SAD Lučenec riešiť súdnou cestou. V decembri minulého roka Okresný súd vo Zvolene rozhodol, že dodatok, ktorý podpísala SAD Zvolen s bývalým vedením kraja za pôsobenia Mariana Kotlebu, je minimálne v časti predĺženia pôvodnej zmluvy o päť rokov uzatvorený v rozpore so zákonom. Rozsudok doteraz nebol doručený BBSK a stále nenadobudol právoplatnosť.

Spoločnosť SAD Zvolen v súčasnosti zabezpečuje pravidelnú prímestskú dopravu na takmer 70 % územia Banskobystrického samosprávneho kraja v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

Vedúca tímu externej komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko Beata Martinkovičová uviedla, že s BBSK o situácii komunikujú. BBSK na svojej stránke uviedlo, že cez víkend ZSSK posilňuje kapacitu vlakových súprav na trati Banská Bystrica - Zvolen. Dodáva, že ak bude krízová situácia pokračovať, ZSSK je pripravená posilniť vlakové spoje na najviac vyťažených trasách.

Spoločnosť SAD Zvolen v súčasnosti zabezpečuje pravidelnú prímestskú dopravu na takmer 70 % územia Banskobystrického samosprávneho kraja v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok