Obetí zemetrasenia pribúda, Turecko pomoc zahraničia nežiada

TA3 SITA ČTK TASR
25.1.2020 12:22

Po zemetrasení na východe Turecka hlásia takmer 30 mŕtvych, okolo 1400 zranených a desiatky ľudí sú stále nezvestné. Záchranárske práce sú koordinované medzi jednotlivými provinciami. Turecko vyhlásilo opatrenia na celonárodnej úrovni. O zahraničnú pomoc ale nežiada.

Otrasy zeme postihli oblasť neďaleko mesta Sivrice vo východotureckej provincii Elazig o 18:55 stredoeurópskeho času, uviedol turecký Úrad pre katastrofy a núdzový manažment. Seizmologické centrum Kandilli v Istanbule uviedlo, že nameralo otrasy so silou 6,8 stupňa. Otrasy pocítilo najmenej 20 miliónov ľudí v Turecku, ako aj Izraeli, Iraku a Sýrii. Po zemetrasení nasledovalo najmenej 35 dotrasov s magnitúdou v rozmedzí od 2,5 do 5,4.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že medzi obeťami zemetrasenia by nemali byť Slováci.

Turecký minister vnútra pôvodne Süleyman Soylu uviedol, že sa neobjavili nijaké správy o úmrtiach v Sivrice alebo iných postihnutých oblastiach, avšak v meste sa zrútilo najmenej päť budov a dvaja ľudia boli zranení. Minister obrany Hulusi Akar novinárom povedal, že otrasy mohli spôsobiť straty na životoch vo vidieckych oblastiach mimo mesta.

Medzi obeťami zemetrasenia v Turecku by podľa rezortu zahraničných vecí nemali byť Slováci. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v tejto súvislosti zaslal svojmu tureckému rezortnému partnerovi Mevlütovi Čavušoglovi sústrastný telegram. Rezort doplnil, že medzi obeťami, respektíve zranenými, sa Slováci nenachádzajú, no slovenské ministerstvo ostáva naďalej v kontakte s miestnymi úradmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok