Omilostenie peruánskeho politika vyvolalo vlnu protestov

TA3
25.12.2017 08:16

Prezident Peru – Pedro Kuczynski udelil milosť jednému zo svojich predchodcov – Albertovi Fujimorimu. Odpykával si 25-ročný trest za korupciu a porušovanie ľudských práv, teraz však leží v nemocnici vo vážnom stave. Kuczynski ho omilostil krátko potom, ako v parlamente ustál hlasovanie o odvolanie pre podozrenie z korupcie. Omilostenie vyvolalo vlnu protestov.

Peruánsky prezident Pedro Pablo Kuczynski omilostil uväzneného bývalého diktátora Alberta Fujimoriho, ktorý bol počas víkendu hospitalizovaný vzhľadom na svoj zhoršený zdravotný stav. Kuczynski udelil milosť Fujimorimu na základe humanitárnych dôvodov. Fujimori si v peruánskom hlavnom meste Lima odpykáva 25-ročný trest za porušenie ľudských práv počas svojho mandátu hlavy štátu v rokoch 1990-2000. Fujimori trpí podľa lekárskych zdrojov "vážnou, ale nie smrteľnou chorobou. Ide však o postupujúce, degeneratívne a neliečiteľné ochorenie". Kuczynského predchodca Ollanta Humala omilostenie Fujimoriho odmietol.

Fujimori vládol v Peru v rokoch 1990-2000, následne utiekol pred stíhaním ohľadom rozsiahlych obvinení z korupcie a porušovania ľudských práv. Svoje odstúpenie odfaxoval do Peru z Japonska, kde dostal štatút utečenca, pretože mal japonských predkov. Neskôr sa vrátil do regiónu s tým, že sa uchádza o opätovné zvolenie, informuje agentúra DPA. Čilské úrady ho však v roku 2007 zatkli a vydali do Peru. Kuczynského omilostenie Fujimoriho prichádza len niekoľko dní po tom, ako peruánsky prezident ustál hlasovanie o vyslovení svojej nedôverhodnosti v parlamente.Kuczynski vo voľbách v júni 2016 tesne porazil Fujimoriho dcéru, pravicovú populistku Keiko Fujimoriovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok