Kamionisti prišli s vlastnými návrhmi. Nereálne, reagujú rezorty

TA3 TASR SITA
23.1.2020 12:33

Zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska opäť prišli na ministerstvá dopravy a financií. V podateľniach odovzdali návrhy, ktoré schválili na valnom zhromaždení. Rezorty ale ich požiadavky odmietajú, lebo sú vraj nereálne.

Od ministerstva dopravy žiada Únia autodopravcov zľavy na mýtnom systéme vo výške 26 percent poplatkov. Po prepočítaní by to bolo viac ako 40 miliónov eur. Ministerstvo dopravy preto odmieta ich požiadavku. Nespokojní kamionisti od rezortu financií žiadajú prerozdeliť cestnú daň na ekologické vozidlá. Na ministerstvo prišli s návrhom, aby nákladné autá neboli posudzované podľa veku, ale podľa emisných tried.

Kým Únia autodopravcov zostáva nespokojná, ČESMAD v stredu prijal návrh ministerstva dopravy k zľavám na mýte. Potvrdil, že akceptuje ponuku uplatňovať zľavy na všetky kilometre spätne na konci roka. „Vítam prístup ČESMADU. Ja som sa chcel dohodnúť so zástupcami všetkých autodopravcov. Snažil som sa dosiahnuť kompromis aj s UNAS, ale nepočúvajú a odmietajú naše argumenty. Ich požiadavky nie sú možné a nemôžeme ich prijať. Žiadajú od nás viac ako súčasná legislatíva umožňuje. Dostali by sme sa do rozporu s európskymi normami o mýte a do problémov s Európskou komisiou. Výraznejšie zľavy by sa negatívne prejavili na údržbe ciest a príprave diaľnic. Toto sú racionálne argumenty, ktoré musia akceptovať, inak ich štrajkové aktivity budeme považovať za predvolebné politické hry. My stále nezatvárame dvere pred UNASOM a naša ponuka zliav, ktorá im bola navrhnutá naďalej platí, “ povedal v stredu minister dopravy Arpád Érsek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok