Z havárie pri obci Hejce vinia ministerstvo, chcú podať žalobu

TA3 TASR
21.1.2020 17:36

Občianske združenie AN-24 (5605) Hejce, ktoré združuje prevažne pozostalých obetí tragickej nehody pri maďarskej obci Hejce, chce žalovať Slovenskú republiku. Za nehodu vojenského špeciálu AN-24, pri ktorej zahynulo 42 osôb, viní ministerstvo obrany. Združenie to uviedlo na sociálnej sieti.

Z havárie pri obci Hejce vinia ministerstvo, chcú podať žalobu
TASR/Milan Kapusta

"Za zabitie 42 občanov SR, vracajúcich sa 19. januára 2006 z mierovej misie z Kosova, je zodpovedné Ministerstvo obrany SR," uviedlo v stanovisku. O dôvodoch podania žaloby bude združenie informovať neskôr. Združenie uvádza, že stanoviskom reaguje na vyjadrenia ministra obrany Petra Gajdoša z 19. januára, kedy sa konala spomienka na obete na kopci Borsó a v maďarskej obci Hejce.

Minister tam povedal, že sa niekoľkokrát stretol s príbuznými obetí, ktorí sa domáhali obnovenia vyšetrovania. Príčinou havárie bolo podľa nich zlyhanie techniky a nie ľudského faktora. Minister uviedol, že spolu riešili aj ich návrhy a podnety, no ak nie sú nové a zásadné informácie, ktoré by mali vplyv na výsledok vyšetrovania, nie je možné začať ďalšie. „Ale nič im nebráni, aby podali návrh orgánom činným v trestnom konaní alebo na prokuratúru,“uviedol Gajdoš na podujatí s tým, že stupeň utajenia nebráni v ďalšom vyšetrovaní udalosti. Podanie žaloby proti Slovenskej republike pozostalí avizovali už vlani.

Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval 19. januára 2006 v lesnatom teréne, približne 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život vtedy prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Jediným preživším bol vojak Martin Farkaš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok