V USA hrozia tornáda i veľké krúpy. V ohrození sú milióny ľudí

TA3 TASR
9.1.2020 07:57

Silné búrky vrátane tornád môžu koncom týždňa postihnúť oblasť USA od východného Texasu až po celý južanský región a v ohrození budú milióny ľudí. Varovanie v stredu zverejnili americkí meteorológovia.

V častiach štátov Texas, Oklahoma, Arkansas a Louisiana žije vyše deväť miliónov obyvateľov a práve im hrozí v piatok 10. januára zvýšené riziko krutého počasia, uviedlo americké Federálne stredisko pre predpoveď búrok. V niektorých častiach Alabamy bude mať v sobotu vietor zrejme rýchlosť až do 113 kilometrov za hodinu, upozornila Národná meteorologická služba v alabamskom najväčšom meste Birmingham.

Podobné podmienky sa očakávajú aj v Louisiane. Hrozia všetky možné druhy krutého počasia, vrátane tornád, veľkých ľadových krúp a ničivého vetra, varovali tamojší experti. Búrky sa budú v sobotu pohybovať smerom na východ, pričom stred búrkového systému môže ohroziť milióny ľudí na väčšine územia štátov Mississippi a Alabama, ako aj v oblastiach východnej Louisiany a severozápadnej Floridy. Búrky môžu doraziť až na sever do údolia rieky Ohio.

Okrem ničivej víchrice môžu prísť tiež prudké lejaky, varovalo Federálne stredisko pre predpoveď búrok. Hladiny mnohých potokov a riek sú už teraz po predchádzajúcich búrkach také vysoké, že hrozia záplavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok