Katalánske voľby odhalili priepasť, riešenie krízy nepriniesli

TA3 TASR
22.12.2017 11:40

Výsledky volieb v Katalánsku odhalili širokú priepasť medzi stúpencami a odporcami vyhlásenia nezávislosti tohto španielskeho regiónu a nepriniesli do jeho budúcnosti veľa svetla.

Trpká príchuť víťazstva

Aktualizované výsledky, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil týždenník Politico, potvrdili, že sa prívrženci jednotného Španielska, promadridská strana Občania - Ciutadans, stali najsilnejšou stranou v predčasných voľbách. Získali 37 kresiel v 135-člennom parlamente.

Ich víťazstvo má však podľa AP trpkú príchuť, pretože na druhom a treťom mieste sa umiestnili separatistické frakcie, obe s viac ako 30 kreslami, ktoré sú teda skutočnými víťazmi. Strana zosadeného premiéra Carlesa Puigdemonta - Spoločne pre Katalánsko, Republikánska ľavica Katalánska spolu s ďalšou menšou secesionistickou stranou ovládli regionálny parlament v Barcelone. Parlamentná väčšina im teda umožní rokovať o vytvorení vlády. Avšak ich minulosť naznačuje, že to nebude jednoduché.

Rekordne vysoká účasť

Hlasovanie sprevádzala rekordne vysoká, až 82-percentná účasť voličov. Na čele Katalánska, bohatého regiónu na severovýchode krajiny, s osobitnou kultúrou a jazykom, stál donedávna so svojou vládou premiér Carles Puigdemont, ktorý 1. októbra zorganizoval referendum a inicioval proces odtrhnutia sa od Španielska. Tento krok však následne vyvolal ústavnú krízu.

Konzervatívnu vládu španielskeho premiéra Mariana Rajoya to viedlo k rozpusteniu regionálneho parlamentu v Barcelone, nastoleniu kontroly zo strany Madridu a vypísaniu nových regionálnych volieb. Puigdemont a jeho štyria ministri utiekli do Bruselu, niekoľko ďalších členov jeho kabinetu bolo zatknutých.

Nová éra

Zosadený katalánsky líder Carles Puigdemont je pripravený stretnúť sa so španielskym premiérom Marianom Rajoyom kdekoľvek v Európskej únii okrem Španielska, tam naňho čaká zatykač. V piatkovom vyhlásení zosadený separatistický líder, ktorý je v Bruseli a vyhýba sa tam španielskej spravodlivosti, na margo výsledkov štvrtkových regionálnych volieb vyhlásil, že pre Katalánsko "sa začína nová éra".

Rajoy odmietol dialóg so separatistami, pokým nesľúbia, že budú svoje politické ciele presadzovať v rámci hraníc španielskej ústavy, ktorá zakazuje jednostranné odtrhnutie sa niektorého zo 17 autonómnych regiónov tejto krajiny.

Puigdemont by sa chcel vrátiť do Katalánska a znovu sa stať vodcom regiónu. Ako jeden zo separatistických kandidátov, ktorý získal najviac hlasov, by mohol znovu nastúpiť na svoj niekdajší post. V závislosti od toho, ako budú prebiehať rokovania s ostanými stranami, by tak mohol byť na čele novej koalície na podporu nezávislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok