Matej Tóth môže znova súťažiť, zbavili ho dopingových obvinení

TA3 TASR
21.12.2017 20:33

Matej Tóth je nevinný a môže opäť súťažiť. Medzinárodná asociácia atletických federácií zastúpená Jednotkou integrity atletiky sa neodvolá na Športový arbitrážny súd v Lausanne proti verdiktu disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu v prípade olympijského víťaza v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro 2016.

V praxi to znamená, že Tótha zbavili obvinenia, že porušil antidopingové pravidlá. Chodec banskobystrickej Dukly sa tak môže vrátiť opäť do súťažného diania. V tomto duchu rozhodla DK SAZ už 4. októbra, no až doteraz sa čakalo na postoj IAAF, ktorá ešte mohla prípad posunúť na CAS. Rozhodnutie malo padnúť do 3. decembra, no IAAF si predĺžila lehotu do 18. decembra. a potom ešte o dva dni. Do polnoci 20. decembra sa však AIU nevyjadrila, ako bude ďalej postupovať.

Vo štvrtok 21. decembra krátko pred 19.00 h však právnik AIU informoval generálnu sekretárku SAZ Annu Kirnovú aj Martina Maisnera, právnika Mateja Tótha, že IAAF sa rozhodla neodvolať sa proti verdiktu DK SAZ na Športový arbitrážny súd. Písomné vyjadrenie by mala AIU poslať SAZ-u v piatok 22. decembra. „Som, samozrejme, nesmierne šťastný, že sa to po takmer ôsmich mesiacoch takto skončilo. Spadol mi veľký kameň zo srdca," reagoval 34-ročný Matej Tóth.

„Budú to jedny z mojich najkrajších Vianoc v živote, pod stromček som dostal krásny darček. Teším sa, že pravda vyšla najavo. Ďakujem všetkým, ktorí mi v tomto zložitom období pomáhali, podporovali ma, verili mi a vlievali do mňa dôveru aj vo chvíľach, keď som už neveril, že spravodlivosť zvíťazí. Som rád, že aj antidopingoví experti IAAF uznali, že moja jediná odchýlka v biologickom pase športovca bola len dôsledok prirodzeného fyziologického stavu môjho organizmu,“ dodal majster sveta z Pekingu 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok