Nové severokórejské rakety sú atrapy, tvrdia analytici

TASR
26.4.2012 11:58

Nové rakety, ktoré Severná Kórea nedávno predviedla na slávnostnej vojenskej prehliadke, boli len nepodarené atrapy. Tvrdia to nemeckí experti.

Nové severokórejské rakety sú atrapy, tvrdia analytici
SITA

Asi pol tucta rakiet na mobilných odpaľovacích zariadeniach sa objavilo 15. apríla na veľkolepej vojenskej prehliadke v Pchjongjangu pri príležitosti 100. výročia narodenia zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena.
Dvojica nemeckých technologických expertov však po dôkladnej analýze záberov rakiet dospela k názoru, že išlo len o imitácie, ktoré by nikdy nedokázali vzlietnuť.

Podľa ich názoru obsahovali vzájomne nezlučiteľné komponenty na kvapalné aj tuhé palivo. Na plášťoch rakiet okrem toho identifikovali nerovnosti, čo údajne poukazuje na to, že boli vyrobené z príliš tenkého kovu, neschopného zvládnuť podmienky letu.

Jednotlivé rakety sa pritom podľa analytikov mierne líšili jedna od druhej, hoci mali byť všetky rovnakého typu. Dokonca vraj presne nepasovali do raketových odpaľovačov, na ktorých ich viezli.
"Nie je pochýb, že tieto rakety boli atrapy. Zostáva záhadou, či ich urobili s cieľom zmiasť zahraničných analytikov, alebo boli len neporiadnymi výtvormi konštruktérov," napísali na internetovej stránke armscontrolwonk.com Markus Schiller a Robert Schmucker z renomovaného mníchovského inštitútu Schmucker Technologie, ktorý poskytuje poradenstvo NATO v oblasti raketových technológií.

Strely s označením KN-08 boli naložené na najväčších mobilných odpaľovačoch rakiet, aké kedy KĽDR ukázala svetu. Predviedli ich na záver vojenskej prehliadky, ktorá bola vyvrcholením niekoľkotýždňových osláv narodenia Kim Ir-sena.

Nové severokórejské rakety vyvolali v zahraničí znepokojenie len dva dni po tom, ako sa Pchjongjang neúspešne pokúsil odpáliť raketu s družicou, ktorá krátko po štarte explodovala dopadla do mora. Na prvý pohľad vyzerali ako rakety dlhého doletu. Západ dlhodobo podozrieva KĽDR z tajného úsilia o vývoj medzikontinentálnych balistických striel schopných niesť jadrové hlavice a zasiahnuť USA.

Podľa názoru nemeckých expertov predvádzanie imitácií rakiet dokazuje, že Severná Kórea je stále veľmi ďaleko od vývoja funkčnej medzikontinentálnej balistickej strely a zrejme sa v tejto oblasti ani nedarí dosahovať významnejší pokrok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok