Čaplovič dáva červenú súkromnej Vysokej škole filmovej tvorby a multimédií

SITA
26.4.2012 11:48

Minister školstva navrhuje vláde neudeliť štátny súhlas na pôsobenie bratislavskej súkromnej škole Vysoká škola filmovej tvorby a multimédií napriek kladnému stanovisku Akreditačnej komisie.

Čaplovič dáva červenú súkromnej Vysokej škole filmovej tvorby a multimédií
SITA

Minister školstva Dušan Čaplovič začína plniť avizované plány - nepovoliť počas svojho pôsobenia žiadnu novú súkromnú školu. Do medzirezortného pripomienkového konania predložil návrh na neudelenie štátneho súhlasu na pôsobenie súkromnej vysokej školy s názvom Vysoká škola filmovej tvorby a multimédií. S novou školou nesúhlasí napriek tomu, že Akreditačná komisia vydala k jej vzniku kladné stanovisko. Predložiť návrh v rozpore so stanoviskom komisie mu umožňuje novela z dielne exministra Eugena Jurzycu, ktorú stihol parlament schváliť krátko pred voľbami.

Žiadosť o oprávnenie na pôsobenie Vysokej školy filmovej tvorby a multimédií podala v polovici februára minulého roka rovnomenná nezisková organizácia z Bratislavy, ktorej štatutárnym orgánom je Viera Zavarčíková. Žiadala o zaradenie medzi odborné vysoké školy, čo znamená, že plánovala poskytovať len bakalárske vzdelanie.

Podľa Akreditačnej komisie je škola spôsobilá vzdelávať v študijnom programe animovaná tvorba a multimédiá v študijnom odbore 2.2.5 filmové umenie a multimédiá v dennej aj externej forme štúdia. V prípade študijného programu grafický dizajn v študijnom odbore 2.2.6. dizajn v dennej a v externej forme štúdia odporučila žiadosť zamietnuť. Podľa internetovej stránky školy je garantom štúdia majster zvuku Peter Mojžiš z VŠMU. Medzi pedagógmi sú uvedení napríklad Ľubomír Horník, Ján Sand, Štefan Vraštiak, Ivan Holub, Jaroslav Varga, Dušan Blahút či Štefan Kubovič.

Podľa podkladov k žiadosti malo na budúcej vysokej škole pôsobiť sedem docentov, z ktorých piati pôsobia na verejných vysokých školách v SR. Je medzi nimi aj garant študijného programu animovaná tvorba a multimédiá, ktorý má stopercentný pracovný úväzok na verejnej vysokej škole. Z celkového počtu 30 vysokoškolských učiteľov malo 16 pracovať na dohodu o vykonaní práce, medzi nimi aj učitelia dvoch profilových predmetov navrhovaného študijného programu. Ministerstvo v tom vidí problém. "Z uvedeného vyplýva, že vznik tejto vysokej školy, by buď viedol k uzatváraniu ďalších pracovných úväzkov týchto osôb, čo znamená, že nebudú v skutočnosti pôsobiť v očakávanom rozsahu ani na jednej vysokej škole, alebo dôjde k oslabeniu personálneho zabezpečenia v existujúcich študijných programoch," uvádza rezort v odôvodnení.

Ako dodáva, v obidvoch prípadoch by to mohlo ohroziť kvalitu poskytovaných študijných programov, čo nie je žiaduce. Vzhľadom na to, že Akreditačná komisia odobrila len jeden z dvoch požadovaných študijných programov, ministerstvo sa obáva aj o finančné zabezpečenie štúdia. Ak sa zníži príjem školy zo školného, podľa rezortu sa to môže negatívne odraziť na počte vysokoškolských učiteľov.

V súčasnosti pôsobí na Slovensku 20 verejných, tri štátne a dvanásť súkromných vysokých škôl. Vzdelávanie poskytujú aj štyri zahraničné vysoké školy, všetky z Českej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok