USA rozšírili zoznam sankcionovaných, víza nezíska ani čečenský vodca

TA3 TASR
20.12.2017 19:46

Spojené štáty uvalili sankcie na päť občanov Ruska v súvislosti s údajným porušovaním ľudských práv.

USA rozšírili zoznam sankcionovaných, víza nezíska ani čečenský vodca
SITA/AP

Zmrazia im aj majetok

Sankcie boli uvalené na základe takzvaného Magnitského zákona z roku 2012. Ten umožňuje prijímanie sankčných opatrení voči osobám, ktoré sa podieľali na väznení a neobjasnenej smrti ruského protikorupčného právnika Sergeja Magnitského z roku 2009, alebo sú zodpovedné za porušovanie ľudských práv v Rusku.

Osoby pridané na tzv. Magnitského zoznam nemôžu získať americké víza a ich majetok v USA musí byť zmrazený. Americké ministerstvo financií oznámilo, že na zoznam pridáva ďalších päť občanov Ruskej federácie. Traja z nich sú obvinení z účasti na korupčnom sprisahaní, ktoré Magnitskij odhalil. Ďalší dvaja sú obvinení z "hrubého porušenia" ľudských práv v Čečensku. Jedna z piatich osôb, čečenský predstaviteľ Ajub Katajev, nesie zodpovednosť za tohtoročnú kampaň voči homosexuálom v Čečensku.

Odpovedali vlastným zoznamom

Americkým sankciám bude najnovšie čeliť aj Ramzan Kadyrov, vodca autonómneho Čečenska podporovaného Kremľom. Podľa amerického rezortu financií stojí Kadyrov na čele administratívy, ktorá sa podieľa na miznutí a mimosúdnych popravách ľudí v Čečensku. Moskva považuje americký Magnitského zákon za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a v reakcii naň zverejnila vlastný zoznam občanov USA, ktorým zakázala vstup na územie Ruskej federácie.

Sergej Magnitskij v roku 2008 odhalil rozsiahlu korupciu vysokopostavených predstaviteľov ruského ministerstva vnútra a tajnú dohodu medzi organizovaným zločinom a predstaviteľom ruskej vlády. Magnitskij zomrel po roku strávenom vo väzení vo veku 37 rokov na neliečený zápal pankreasu. Tvrdil, že bol týraný a v snahe prinútiť ho k priznaniu k daňovým únikom a svedectvu proti bývalému klientovi mu bola odopretá zdravotná starostlivosť. Po svojej smrti bol v roku 2013 uznaný vinným z daňových únikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok