Ryanair stratil dôveru pilotov, tí zvažujú odchod

TA3 TASR
20.12.2017 14:26

Írska letecká spoločnosť Ryanair stratila dôveru pilotov. Dôvodom je údajne jej príliš rýchly rast. Uviedol to írsky denník Independent s odvolaním sa na vedúcich predstaviteľov spoločnosti. Podľa nich však Ryanair tvrdo pracuje na obnovení stratenej dôvery.

Napäté vzťahy

Írska letecká spoločnosť Ryanair povedala pilotom v Londýne, že "rástla príliš rýchlo" a stratila dôveru svojich pilotov, ale tvrdo pracuje na jej obnovení. Uviedol to vo svojom vydaní írsky denník Independent s odvolaním sa na vyhlásenie vedúcich predstaviteľov Ryanairu.

Hodnota akcií Ryanairu klesla o viac ako 10 % po tom, ako aerolínie 15.12. oznámili, že uznajú odbory. Tento krok im umožnil odvrátiť prvý štrajk pilotov v histórii spoločnosti. Piloti požiadali o prepracovanie systému zmlúv a kolektívneho vyjednávania Ryanairu. Niektorí pritom hovoria o toxickej atmosfére v leteckej spoločnosti, ktorá je najväčším nízkonákladovým dopravcom v Európe z hľadiska počtu cestujúcich. Vzťah medzi leteckou spoločnosťou a pilotmi je v ostatných týždňoch "veľmi napätý", povedal prevádzkový riaditeľ Peter Bellew na stretnutí s pilotmi na letisku Stansted v blízkosti Londýna.

Pilotov sa pokúsia udržať

"Nechceme sa vyjadrovať k fámam alebo špekuláciám," reagovala hovorkyňa Ryanairu a odmieta komentovať presnosť citátov. Jeden z pilotov však povedal agentúram, že počul záznam zo stretnutia a citácie boli presné. Ľudia v leteckej spoločnosti boli "naozaj naštvaní", citovali noviny Bellewa. Dodal, že najväčšie obavy má teraz z avizovaného odchodu množstva pilotov z aerolínií a pokúsi sa ich udržať.

Ryanair v septembri zrušil 20.000 letov pre nedostatok pilotov v dôsledku nesprávneho manažmentu ich služieb po zmene pravidiel v Írsku. Vyriešenie prevádzkových problémov je najvyššou prioritou generálneho riaditeľa spoločnosti Michaela O'Learyho a predstavenstva aerolínií, dodal Bellew. "Nechceme, aby sa to stalo znovu." Bellew sa vrátil do spoločnosti Ryanair od 1. decembra po dvoch rokoch v Malaysia Airlines.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok