Židia sú zhrození. Na zničené cintoríny reagovala i prezidentka

TA3 SITA TASR
23.12.2019 18:39

Židovská organizácia B’nai B’rith a Židovská náboženská obec v Bratislave sú zhrozené a pobúrené zničením ďalších náhrobných kameňov na židovskom cintoríne v Rajci. Pod stanovisko sa podpísal prezident organizácie Peter Werner a predseda Židovskej náboženskej obce Tomáš Stern. V prípade zničených pomníkov ide už o druhý zničený cintorín.

Židia sú zhrození. Na zničené cintoríny reagovala i prezidentka
SITA/Polícia SR

Pre vinníkov žiadajú trest

„Po bezprecedentnom vandalskom čine na židovskom cintoríne v Námestove bol v týchto sviatočných dňoch zhanobený ďalší židovský cintorín v Rajci, kde bolo zhodených okolo 20 náhrobných kameňov. Dozvedeli sme sa o tom počas zapaľovania sviečok, pri príležitosti začiatku osláv židovského sviatku Chanuka, že tento akt už vyšetruje polícia SR,“ uvádza sa v stanovisku.

Komunita žiada prísne potrestanie vinníkov. „Organizácia B’nai B’rith a Židovská náboženská obec v Bratislave sú zhrozené a pobúrené. Nazdávame sa, že ide o koordinovanú akciu extrémistických odporcov dobrého občianskeho spolunažívania v našej krajine. Dôrazne vyzývame najvyšších predstaviteľov štátu, aby tieto činy a ich páchateľov verejne odsúdili a aby orgány činné v trestnom konaní podnikli všetky nevyhnutné kroky na ich odhalenie, potrestanie a zabránenie ďalším takýmto činom,“ dodávajú v stanovisku.

Podľa sociológa Michala Vašečku ide v prípadoch vandalizmu aj o spoluzodpovednosť konšpiračných médií. „Tých nezmyslov, ktoré takéto weby šíria, je veľké množstvo. Príkladom je aj nedávne odsúdenie šéfredaktora časopisu Zem a vek Tibora Eliota R. z hanobenia národa a šírenia extrémistických materiálov. To, že Tibor R. dokázal veľa ľudí presvedčiť o svojej nevine, svedčí o nevysporiadaní sa slovenskej spoločnosti s národnou tradíciou,“ uviedol pred časom pre agentúru SITA Vašečka.

Čaputová: Nemožno to tolerovať

Vandalizmus na Slovensku nemá miesto, takéto konanie nesmieme tolerovať. Zdôraznila to prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na správu o poškodení náhrobných kameňov na židovskom cintoríne v Rajci, ale i podobný incident, ku ktorému došlo na židovskom cintoríne v Námestove. "Je to veľmi nebezpečná hra so strachom a vyvolavaním napätia v spoločnosti. Dotknutí sú nielen pozostalí a ich blízki, ale celá židovská komunita, ktorá práve včera zapaľovala prvú sviečku na chanukii," uviedla Čaputová vo svojom stanovisku.

Väčšina z poškodených náhrobných kameňov pochádza z konca 19. a prvej polovice 20. storočia. Podľa predsedu žilinskej Židovskej náboženskej obce Pavla Frankla ich poškodili v období od 4. decembra do 22. decembra. "V súvislosti s danou udalosťou sa začalo trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku. Vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia za účelom objasnenia skutku," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Nikola Kačkovič.

V decemri 2019 to nie je jediný prípad vandalizmu na židovskom cintoríne. Neznámi vandali zničili aj 59 pomníkov na židovskom cintoríne v Námestove. Podľa predsedu občianskeho združenia Pamätaj Karola Kurtulíka to zistili aktivisti v pondelok 16. decembra. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Dolnom Kubíne začal trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok