Gréci schválili posledný rozpočet v rámci záchranného programu

TA3 TASR
20.12.2017 09:54

Grécky parlament v utorok schválil rozpočet na rok 2018. Vláda ho označila za posledný v rámci záchranného programu, ktorý sa končí v auguste.

Gréci schválili posledný rozpočet v rámci záchranného programu
SITA/AP

"Po ôsmich rokoch je to posledný záchranný rozpočet, ktorého schválenie žiadam od parlamentu. Zanechávame za sebou obdobie, na ktoré nikto nebude chcieť spomínať," povedal premiér Alexis Tsipras poslancom. "Znova sme získali dôveryhodnosť pri riadení verejných prostriedkov," dodal. Grécke ministerstvo financií v návrhu rozpočtu ponechalo aktuálne vysoké dane. Jeho cieľom je dosiahnuť rozpočtový prebytok na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu bez nákladov na obsluhu dlhu v roku 2018.

Vláda očakáva, že sa výkon ekonomiky na budúci rok zvýši o 2,5 % po tohoročnom náraste o 1,6 %. Ministerstvo v novembri uviedlo, že potrebuje dostatok "fiškálneho priestoru" na to, aby mohlo znížiť dane po roku 2018, keď má krajina v pláne vystúpiť v poradí už z tretieho záchranného programu EÚ.

Eurokomisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici v tejto súvislosti povedal, že Grécko zostane pod dohľadom EÚ, kým jej nesplatí 75 % pôžičiek. "Existujú prísne obmedzenia minimálne do roku 2022," upozornil v parlamente hlavný líder opozície Kyriakos Mitsotakis. "Gréci dúfajú, že to bude posledný rozpočet vašej vlády."

Grécko by chcelo teraz využiť rastúci záujem o jeho dlhopisy splatné o 10 rokov, keďže ich výnosy sa v ostatnom čase pohybujú na úrovni ako pred dlhovou krízou. Minulý týždeň sa výnosy z 10-ročných dlhopisov prvýkrát od roku 2006 znížili pod 4 % a výnosy z päťročných bondov sú približne 3,5 %. Atény plánujú v prvej polovici roku 2018 najmenej dve ponuky dlhopisov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok