Zverejnili výsledky septembrových volieb, prezident sa nezmení

TA3 TASR
22.12.2019 09:54

Úradujúci afganský prezident Ašraf Ghaní zrejme zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 28. septembra. Podľa predbežných výsledkov, ktoré zverejnila tamojšia volebná komisia, získal 50,64 percenta hlasov.

Ghaní tak zrejme porazil svojho hlavného rivala - premiéra Abdulláha Abdulláha, ktorý sa v septembri vyhlásil za víťaza volieb. Podľa agentúry TASS získal Abdulláh 39,52 percenta hlasov. Za ním skončil expremiér a niekdajší vojenský vodca Gulbuddín Hekmatjár (3,85 percenta). Volebná komisia neuviedla, kedy plánuje zverejniť oficiálne konečné výsledky. Oznámila však, že dotknuté strany môžu teraz oficiálne podávať sťažnosti na prípadné volebné nezrovnalosti.

Zverejnenie výsledkov prezidentských volieb bolo opakovane odsúvané po obvineniach zo zneužívania úradnej moci alebo pre technické problémy pri sčítavaní hlasovacích lístkov.

Počas hlasovania došlo k viacerým útokom militantov. Voliči sa počas dňa sťažovali aj na neúplné hlasovacie lístky či na nepoužiteľné zariadenia na identifikáciu biometrických údajov. Na hlasovacích lístkoch boli vytlačené mená 18 kandidátov, štyria však medzičasom svoju kandidatúru stiahli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok