Argentínsky parlament schválil kontroverznú dôchodkovú reformu

TA3 TASR
19.12.2017 18:01

Argentínsky parlament schválil kontroverzný plán dôchodkovej reformy. Ten v krajine vyvolal násilné protesty, pri ktorých bolo zranených vyše 160 ľudí, informovala agentúra DPA.

Argentínsky parlament schválil kontroverznú dôchodkovú reformu
SITA/AP

Poslanecká snemovňa schválila legislatívu, ktorá sa podľa opozície negatívne dotkne miliónov dôchodcov, pomerom hlasov 128:116. Návrh zákona, ktorý predložila konzervatívna vláda argentínskeho prezidenta Mauricia Macriho, už predtým schválil aj Senát, teda horná parlamentná komora. Polícia v Buenos Aires uviedla, že pri pondelňajších násilných protestoch proti reforme ošetrili 162 ľudí vrátane 88 príslušníkov polície. Šesťdesiat ľudí zadržali. Maskovaní demonštranti zničili časť oplotenia okolo budovy Kongresu a na policajtov, ktorí chránili budovu, hádzali kamene, palice, svetlice a fľaše.

Schválená legislatíva zmení spôsob výpočtu valorizácie dôchodkov. Očakáva sa, že vláda vďaka reforme v roku 2018 ušetrí okolo 5,7 miliardy dolárov, píše DPA. Vláda však spochybňuje vyhlásenia opozície, podľa ktorej sa v dôsledku reformy znížia dôchodky 17 miliónom Argentínčanov. Parlamentné zasadnutie, na ktorom sa malo o reforme diskutovať, minulý týždeň zrušili. Dôvodom boli nielen protesty, ale aj nedostatočný počet prítomných zákonodarcov z Macriho koalície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok