Rompuy avizuje septembrové rozšírenie schengenu

SITA
26.4.2012 09:23

Podľa pôvodných plánov mali byť obaja najmladší členovia EÚ súčasťou zóny voľného pohybu osôb a tovaru už v roku 2011, narazili však na odpor viacerých vplyvných krajín poukazujúcich na ich nedostatky v boji proti korupcii a organizovanému zločinu.

Rompuy avizuje septembrové rozšírenie schengenu
SITA

Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy počas stredajšej návštevy Bulharska označil mesiac september za termín, keď by malo prísť k dosiahnutiu dohody o vstupe Sofie do schengenského priestoru. Rompuy vyjadril "silné" presvedčenie, že v septembri sa podarí nájsť konsenzus, ktorého výsledkom bude spoločné prijatie Bulharska a Rumunska do zóny voľného pohybu osôb. Podľa prezidenta Európskej únie obe krajiny prijali potrebné opatrenia, ktoré zvyšujú ich dôveryhodnosť.

Podľa pôvodných plánov mali byť obaja najmladší členovia EÚ súčasťou zóny voľného pohybu osôb a tovaru už v roku 2011, narazili však na odpor Fínska, Francúzska, Holandska a Nemecka poukazujúcich na ich nedostatky v boji proti korupcii a organizovanému zločinu. Na svojich výhradách na marcovom summite EÚ trvalo už len Holandsko, vláda premiéra Marka Rutteho však v uplynulých dňoch padla.

Zóna voľného pohybu ľudí a tovaru vznikla v roku 1995 na základe dohody lídrov piatich zakladajúcich krajín, ktorí ju podpísali v roku 1985 v luxemburskom meste Schengen. Jej súčasťou je dnes 26 krajín a viac ako 400 miliónov obyvateľov. Okrem Bulharska a Rumunska nie je spomedzi krajín EÚ jej členom ani Cyprus, výnimku požívajú Británia a Írsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok