Slovensko zavedie instantné platby, peniaze prídu okamžite

TA3 TASR SITA
17.12.2019 14:05

Banková rada Národnej banky Slovenska schválila národný plán zavedenia okamžitých platieb na Slovensku, tzv. instantných platieb, teda ich spracovanie v reálnom čase.

Slovensko zavedie instantné platby, peniaze prídu okamžite
SITA/Michal Burza

Revolučná zmena pre klientov

Okamžité platby podľa NBS prinesú viaceré benefity pre ľudí aj firmy. Mali by byť spustené od 1. februára 2022. "Z hľadiska služieb klientom je to revolučná záležitosť," povedal na tlačovej konferencii guvernér NBS Peter Kažimír. Termínom zavedenia instantných platieb je 1. február 2022. "Taký je predbežný plán a tak je to vnímané aj bankovým sektorom ako realizovateľné," doplnil Kažimír.

V Európe nie sú okamžité platby novinkou. V susednom Česku takúto službu už majú, avšak tam je situácia odlišná v tom, že krajina nie je súčasťou eurozóny a má svoju vlastnú domácu menu. Schéma okamžitých platieb je podľa vyjadrení Slovenskej bankovej asociácie dobrovoľná. Rozšírenosť závisí od technických možností bánk vykonávať takéto platby a najmä dostupnosti systémov na ich vysporiadanie. Niektoré krajiny pristupujú k tejto agende lokálne, na úrovni národnej meny, využitím národného systému pre vysporiadanie platieb.

Realizácia klasickej elektronickej platby môže trvať celý deň a k tomu treba prirátať aj víkend či sviatok. Okamžitá platba zašle peniaze na účet príjemcu do niekoľkých sekúnd, bezohľadu na to aký je deň.

Zavedenie vyžaduje spoluprácu bánk

Národný plán okamžitých platieb na Slovensku bol vypracovaný v spolupráci Národnej banky Slovenska, Slovenskej bankovej asociácie, Štátnej pokladnice a Ministerstva financií SR. Na zavedenie instantných platieb je podľa Kažimíra potrebná spolupráca bánk, ako aj úprava na strane bankových systémov. Národný plán teda počíta s termínom zavedenia okamžitých platieb, ako aj so splnením technologických predpokladov.

Všetko je však na slovenských bankách a ich spoločnom postupe. Ak budú mať niektoré banky túto funkciu aj skôr, vykonávať platby v rámci Slovenska bude podľa hovorcu VÚB banky Dominika Mišu veľmi limitované. Na dosiahnutie úspechu je potrebné podľa neho zapojenie aspoň troch veľkých bánk alebo polovice dosažiteľných transakcií. Na instantné platby sa pripravujú aj v najväčšej slovenskej banke - v Slovenskej sporiteľni. Zmeny chce banka zaviesť tak, aby bola nová služba čo najužitočnejšia pre klientov.

Zavedenie tohto typu platieb vníma ČSOB ako ďalšie logické vývojové štádium platobného styku. "Spotrebitelia požadujú čoraz väčší komfort, zrýchľovanie služieb a ich dostupnosti," uvádza hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Aj podľa názoru ČSOB investície na úrovni individuálnych bánk a prevádzkovateľov systémov budú mať význam vtedy, ak sa zapojí väčšina bánk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok