Danko oživuje tradíciu, na šachový turnaj prišiel veľmajster

TA3 TASR
19.12.2017 12:36

Šéf parlamentu a koaličnej SNS zorganizoval 1. ročník vianočného šachového turnaja, ktorým chce oživiť túto tradíciu v našej krajine. Okrem desiatok profesionálnych šachistov všetkých vekových kategórií si za šachovnicu sadol aj šachový veľmajster Anatolij Karpov.

V štyroch kategóriach

„Prajem si, aby tento gentlemanský šport opätovne získal nových fanúšikov. Pri šachu sa nikdy neriešili politické spory, k partii si vedia korektne sadnúť aj politickí oponenti, je to hra - šport, ktorý nielen rozvíja osobnosť, ale aj spája rivalov,“ povedal na úvod predseda parlamentu Andrej Danko.

Šachistov rozdelili do štyroch kategórií: deti, študenti, seniori a politici a známe osobnosti. Absolútny víťaz by si mal zmerať svoje sily so spomínaným veľmajstrom Karpovom.

Poslanec ruskej Dumy

Šesťdesiatšesťročný Karpov, ktorý je momentálne poslanec ruskej Dumy, je hlavná postava vianočného podujatia. V rokoch 1975 až 1985 bol majster sveta a v rokoch 1993 až 1999 bol majster sveta v šachu podľa Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE). 

Dvakrát obhájil titul proti Viktorovi Korčnému, v roku 1978 vo filipínskom Baguio a v roku 1981 v talianskom Merane. V roku 1985 v súboji proti Kasparovovi za stavu 5:3 sa predseda FIDE Campomanes zápas pre neúmernú dĺžku rozhodol zrušiť. Dôvodom bolo údajné vyčerpanie oboch hráčov, keďže zápas dosiahol rekordných 48 partií a trval niekoľko mesiacov. Titul majstra sveta stratil Karpov v opakovanom zápase s Kasparovom, ktorý sa konal v Moskve a skončil sa víťazstvom Kasparova v pomere 13:11. 

Karpov sa stal vyzývateľom Kasparova v odvetnom zápase, ktorý sa konal v Seville v roku 1987, kde sa mu podarilo remizovať 12:12. Vďaka pravidlu, ktoré titul v tomto prípade zanechávalo vládnucemu majstrovi sveta, si však Kasparov titul podržal.

"Som veľmi rád, že tu s vami môžem byť a byť pri tom, ako sa rodí nová šachová tradícia. Vianočné turnaje majú svoju históriu, ten najznámejší sa odohráva v Anglicku, kde sa hráva už od roku 1894. Šach naštartoval rôzne tradície vo svete a spája ľudí. Som veľmi rád, že na Slovensku funguje aj šach na školách tak, ako v mnohých krajinách sveta," uviedol ruský šachový veľmajster.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok