K tragédii vlaku v USA došlo počas prvej jazdy po novej trati

TA3 TASR
19.12.2017 09:27

Troch mŕtvych si vyžiadalo železničné nešťastie, ku ktorému došlo v pondelok ráno miestneho času neďaleko mesta DuPont v americkom štáte Washington. Viac ako 100 ľudí previezli so zraneniami - aj vážnymi - do najbližších nemocníc, informovala televízia CNN s odvolaním sa na miestnu políciu.

Všetky obete pochádzajú z havarovaného vlaku. Úrad miestneho šerifa predtým informoval o najmenej šiestich obetiach. K nehode vlaku spoločnosti Amtrak smerujúceho zo Seattlu do Portlandu došlo na železničnom nadjazde vedúcom ponad diaľnicu I-5, pričom sa vykoľajilo všetkých 12 vozňov a jeden z dvoch rušňov. Niektoré vozne sa zrútili na diaľnicu, kde kolidovali s piatimi osobnými a dvoma nákladnými autami. V čase nešťastia sa vo vlaku nachádzalo 77 cestujúcich a sedem členov personálu.

Reportér verejnoprávnej rozhlasovej stanice NPR upozornil, že nešťastie sa stalo počas prvej jazdy súpravy po rýchlejšej trati kopírujúcej trasu diaľnice. Doteraz vlak premával po kľukatejšej trase na pobreží. V regióne sa však zmena trasy, ktorá stála 181 miliónov dolárov, stretla aj s nesúhlasom - pred nešťastím v dôsledku vysokej rýchlosti varoval napríklad starosta Lakewoodu Don Anderson.

Okamžite po nehode sa preto pozornosť obrátila na rýchlosť vlaku. Webová stránka, mapujúca s použitím údajov z aplikácie Amtraku polohu a rýchlosť vlakov, ukázala, že súprava išla tesne pred miestom vykoľajenia rýchlosťou 129 km/h, hoci povolený limit je výrazne nižší. Tabuľka zverejnená 7. februára tohto roka ministerstvom dopravy pritom prikazuje osobným vlakom znížiť maximálnu rýchlosť pred križovaním diaľnice I-5 zo 127 km/h na 48 km/h. Aká bola skutočná rýchlosť vlaku v momente nešťastia zatiaľ nie je známe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok