USA vetovali rezolúciu proti Trumpovmu nedávnemu rozhodnutiu

TA3 SITA
18.12.2017 19:57

Spojené štáty v Bezpečnostnej rade OSN vetovali rezolúciu, ktorá mala prinútiť amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zvrátil svoje rozhodnutie, ktorým uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

V moslimskom svete tým vyvolal novú vlnu protiamerických a protiizraelských vášní a ovplyvnil tým budúce rozhodnutie o konečnom štatúte Jeruzalema, ktorého časť chceli mať Palestínčania za hlavné mesto svojho budúceho štátu. USA boli v pondelok v Bezpečnostnej rade OSN jedinou krajinou, ktorá hlasovala proti rezolúcii, všetkých zvyšných 14 členov hlasovalo za. Navrhovateľom rezolúcie bol Egypt a podľa vyjadrení egyptských diplomatov arabské krajiny síce vedeli, že Američania budú rezolúciu vetovať, no chceli svetu ukázať, že všetky ostatné krajiny sú proti Trumpovmu rozhodnutiu.

To sa Egypťanom aj podarilo, keďže za rezolúciu hlasovali aj tradiční americkí spojenci ako Veľká Británia, Francúzsko, Japonsko, Taliansko, Švédsko a Ukrajina. Veľvyslankyňa Spojených štátov v OSN Nikki Haley, ktorá ako jediná hlasovala proti, neskrývala rozčarovanie z postoja ostatných krajín. Ich hlasovanie dokonca nazvala "urážkou", na ktorú Washington nezabudne. Ako neskôr vysvetlila, všetci dopredu dobre vedeli, že ona bude hlasovať proti tejto rezolúcii, a síce preto, lebo inak by USA pripustili, že nemôžu slobodne rozhodovať o umiestnení svojich veľvyslanectiev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok