Rostas sa postavil pred sudcu, byť obžalovaný považuje za česť

TA3 SITA
11.12.2019 10:34

Vydavateľ a šéf časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas sa v kauze obžaloby pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovania rasovej nenávisti cíti nevinný. Uviedol to pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Podľa prokurátora sa skutku dopustil publikovaním článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017. V ňom obžalovaný citoval výroky viacerých slovenských historických osobností na adresu Židov. „Čitateľovi predložil tvrdenie, že aj v súčasnosti sú príčinou negatívnej situácie zásahy židovskej komunity,“ uviedol pri čítaní obžaloby prokurátor Tomáš Honz.

sdfdfsdfd-0a000002-9d0e-bb9f-ac1100ae-c33a-a626_ac1100ae-b786-8cc7.jpg

Obžalovaný v tejto súvislosti však povedal, že byť obžalovaný za citácie ľudí, po ktorých sú pomenované ulice a mestá, považuje za česť. „Citoval som exaktné citácie a myšlienky,“ povedal s tým, že pri písaní článku vychádzal z knihy Židia a ich kritické zobrazenie v staršej slovenskej literatúre, ktorá je voľne dostupná v kníhkupectvách. Zdôraznil tiež, že nikdy nebolo jeho cieľom navádzať na násilie voči nejakej skupine ľudí. „Vyzýval som k solidarite a vzájomnosti,“ povedal na margo článku.

V článku Tibor Eliot Rostas uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský. „To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti,“ napísal napríklad v článku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok