Smer opäť vyzbieral podpisy, o zlate bude mimoriadna schôdza

TA3 TASR SITA
5.12.2019 09:47

Smer-SD a Robert Fico budú mať druhý pokus na otvorenie parlamentnej diskusie o presune slovenského investičného zlata z Londýna na Slovensko. Jeho poslanci totiž opäť zozbierali podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, ktorá by sa mala konať ihneď po skončení tej aktuálnej. Prvý pokus Smeru nevyšiel, keď nezískali dosť hlasov na schválenie programu.

Smer opäť vyzbieral podpisy, o zlate bude mimoriadna schôdza
ČTK (ilustračná fotografia)

Jediným bodom programu avizovanej schôdze je opäť návrh poslancov za Smer-SD, ktorým chcú uznesením požiadať Národnú banku Slovenska, aby prijala všetky nevyhnutné opatrenia, ktoré budú v čo najkratšom čase viesť k návratu investičného zlata z Bank of England na územie Slovenska. Uznesenie hovorí o rizikách spojených s predpokladanou finančnou krízou, pokračujúcou procedúrou brexitu a o rozhodnutiach viacerých krajín stiahnuť zlato z Bank of England na svoje územia.

O zámere vrátiť investičné zlato späť na Slovensko hovoril predseda Smeru-SD na minulotýždňovej tlačovej besede. "Hovoríme o zlate vo váhe 31,7 tony v celkovej hodnote približne 1,3 miliardy eur," povedal. Ročná miera zhodnotenia tohto zlata sa podľa neho pohybuje len na úrovni 0,2 % až 0,4 %. "To je nič, to nemá absolútne žiadny význam," tvrdí. Ale podľa neho ide skôr o to mať zlato "doma" pod kontrolou.

Ako skonštatoval, investičné zlato sa v Anglicku nachádza už dlhodobo. Ide o rozhodnutie ešte československej vlády v minulosti, ktorá podľa Fica bránila tomu, aby sa k tomuto zlatu dostali fašisti. Krajiny, ako Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko a Nemecko podľa Fica zlato z Anglicka stiahli pod vlastnú kontrolu. Dôvodom na takýto krok je podľa neho riziko hroziacej hospodárskej a finančnej krízy. Je tu zároveň vlečúci sa proces brexitu. "Nestabilita je pomerne veľká," povedal Fico. Po vzore iných krajín by tak podľa neho malo aj Slovensko zabezpečiť, aby sa investičné zlato vrátilo na územie Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok