SR zožala za postoj k Istanbulskému dohovoru obrovskú kritiku

TA3 TASR
28.11.2019 19:23

Slovensko by malo urobiť viac pre ukončenie násilia páchaného na ženách. Uviedla to vo Rada Európy.

SR zožala za postoj k Istanbulskému dohovoru obrovskú kritiku
SITA/AP (ilustračné foto)

Generálna tajomníčka tejto 47-člennej paneurópskej inštitúcie Marija Pejčinovičová-Buričová vystúpila s vyhlásením, ktoré reaguje na štvrtkové rozhodnutie slovenského parlamentu odmietnuť, aby bolo Slovensko prostredníctvom rozhodnutí a opatrení EÚ viazané Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). "Rozhodnutie slovenského parlamentu a jeho výzva vláde, aby zablokovala pristúpenie Európskej únie k dohovoru, je poľutovaniahodným krokom späť. Európske vlády by mali urobiť viac pre ukončenie násilia páchaného na ženách, nie menej," uviedla.

Pejčinovičová-Buričová v tejto súvislosti zdôraznila, že Rada Európy a Európska únia vynaložili nemalé úsilie na to, aby rozptýlili mylné predstavy a nedorozumenia týkajúce sa Istanbulského dohovoru a vyzvala všetkých zodpovedných politikov na vnútroštátnej úrovni, aby urobili to isté. "Rada Európy je pripravená pomôcť orgánom vysvetliť Istanbulský dohovor, a to aj prostredníctvom odbornej analýzy ustanovení dohovoru z hľadiska vnútroštátnych právnych predpisov a medzinárodných záväzkov," spresnila šéfka RE.

Vo štvrtok podobné stanovisko zaujal aj Európsky parlament, keď vyzval tie členské štáty EÚ, ktoré dohovor podpísali, ale neratifikovali, aby tak urobili čo najrýchlejšie. Okrem Slovenska dohovor neratifikovali ani Británia, Bulharsko, Česko, Litva, Lotyšsko a Maďarsko. Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu nadobudol platnosť 1. augusta 2014. Dodnes ratifikovalo túto zmluvu 34 zo 47 členských štátov RE a 21 z 28 členských krajín EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok