Poslanci odmietli Istanbulský dohovor, vláda má informovať EÚ

TA3 SITA
28.11.2019 12:18

Poslanci schválili uznesenie namierené proti Istanbulskému dohovoru. Návrh podali poslanci Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška, Tibor Bernaťák a Eva Smolíková.

Parlament v dokumente odmieta, aby Slovensko bolo prostredníctvom rozhodnutí EÚ viazané Istanbulským dohovorom. Súčasne nesúhlasí, aby EÚ pristúpila k dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu ako celku bez akýchkoľvek obmedzení.

Upravený dokument v parlamente podporili najmä poslanci Smeru-SD, SNS, Kotlebovcov - ĽSNS, Sme rodina a časť klubu Mosta-Híd. Vláda má podľa dokumentu „využiť všetky možnosti“ postupu voči inštitúciám EÚ a Rady Európy, aby uznesenie naplnila a zabránila všetkým prípadným záväzkom z Istanbulského dohovoru, ktoré nie sú v slovenskom právnom poriadku. Kabinet Petra Pellegriniho má tiež o uznesení informovať Súdny dvor EÚ a ďalšie inštitúcie.

Istanbulský dohovor je najkomplexnejšou medzinárodnou zmluvou, ktorá bojuje proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017. Slovenský parlament ešte v marci tohto roka prijal uznesenie, že Slovensko sa k dohovoru neplánuje pridať. Poslanci tiež premiéra zaviazali, aby písomne informoval parlament, ako napĺňa jeho uznesenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok