Smer spravil na kandidátke veľké zmeny, lídrom nie je Fico

TA3 TASR SITA
27.11.2019 13:39

Šéf vládneho Smeru-SD Robert Fico predstavil schválenú, dlho očakávanú kandidátku svojej strany do nadchádzajúcich parlamentných volieb. Sú na nej staré známe tváre, ale aj ľudia, ktorí doteraz neboli na popredných miestach. Lídrom nebude Fico, ale po prvý raz v histórii strany premiér Peter Pellegrini.

Bez Glváča, ale s Blahom

Vládny Smer-SD povedie do budúcoročných parlamentných volieb premiér Peter Pellegrini. Predseda strany Robert Fico bude na kandidačnej listine dvojka, tretia je ministerka vnútra Denisa Saková. Oznámil to Fico na tlačovej konferencii. Zasadnutie predsedníctva, na ktorom sa kandidátka schválila, bolo podľa Fica krátke a bezproblémové. "Táto kandidátna listina je veľmi odlišná," uviedol Fico, podľa ktorého je v prvej tridsiatke vymenená asi polovica ľudí. 

Na štvrtom mieste je vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši, piaty poslanec Juraj Blanár. Nasleduje minister hospodárstva Peter Žiga, minister financií Ladislav Kamenický, poslanci Jaroslav Baška a Erik Tomáš. Prvú desiatku uzatvára vedúci úradu vlády Matúš Šutaj Eštok. Martin Glváč, ktorý nedávno čelil kauze komunikácie s Marianom Kočnerom, na kandidátke nebude. Ľuboš Blaha, hoci podľa Fica má radikálne názory, na kandidátke zostáva. Obsadí 11. pozíciu.

Budeme si navzájom chrániť chrbát

"Chceme ponúknuť profesionálny tím, ktorý má skúsenosti. Ľudí, ktorí vedia, čo je to riadiť a ktorí len nesedeli v NR SR," pokračoval expremiér. Potvrdil, že lídrom kandidátky bude aktuálny premiér. Nebude to mať vraj jednoduché. Fico chce, aby Smer opäť vyhral voľby a aby dosiahol taký výsledok, po ktorom by ho nemohli vylúčiť z rokovaní o novej vláde. "Peter, držím ti palce, ty budeš držať mne, budeme si navzájom chrániť chrbát, inak to nepôjde," obrátil sa Fico na Pellegriniho. Podľa neho je medzi ním a premiérom súzvuk.

Pellegrini ocenil, že Smer upustil od "tradičného" tvorenia kandidátky a dal šancu ľuďom, ktorí sa môžu vypracovať. "My nemusíme kvalitných ľudí zháňať na ulici, máme ich veľké množstvo," dodal. Pellegrini poďakoval za dôveru, ktorú do neho strana vložila, a že môže viesť stranu do volebného súboja. Ocenil, že na kandidátke sa spája skúsenosť aj nové tváre. "Dáva to dobrý základ, aby táto kandidátka ukázala, že Smer-SD vie reagovať na aktuálnu dobu a že sa aj my vyvíjame v čase," uviedol Pellegrini, ktorý chce hájiť sociálnu demokraciu.

Prvé miesta kandidátky Smeru-SD:
1. Peter Pellegrini
2. Robert Fico
3. Denisa Saková
4. Richard Raši
5. Juraj Blanár
6. Peter Žiga
7. Ladislav Kamenický
8. Jaroslav Baška
9. Erik Tomáš
10. Matúš Šutaj Eštok
11. Ľuboš Blaha
12. Ján Richter

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok