Vláda dá Bratislave špeciálny príspevok, odpustia jej aj úver

TA3 TASR SITA
27.11.2019 11:31

Vláda absolvovala ďalšie výjazdové rokovanie - tentoraz zasadla priamo v Primaciálnom paláci v hlavnom meste, kde rokovala s bratislavským primátorom Matúšom Vallom. Premiér Peter Pellegrini oznámil, že Bratislava dostane špeciálny 15-miliónový príspevok a mestu odpustia aj úver vo výške 10 miliónov.

Hlavné mesto nemožno obchádzať

"Ak chceme budovať úspešný obraz našej krajiny vo svete, tak nemôžeme obchádzať ani hlavné mesto," uviedol Pellegrini s tým, že napriek tomu, že vláda sa zameriava najmä na sociálne slabšie regióny, treba vnímať i priority a problémy Bratislavy. V neposlednom rade preto, že tam pracujú ľudia z celého Slovenska. Vallo sa poďakoval premiérovi a zdôraznil, že Bratislava je podfinancované mesto. 

„Úspech dnešného rokovania nechcem zo svojho pohľadu a ani z pohľadu mesta hodnotiť podľa mojich očakávaní. Tie sú vždy maximalistické. Faktom ale je, že Mesto Bratislava bude môcť v budúcom roku použiť na niektoré projekty 10 miliónov eur, ktoré by inak použiť nemohla, a to je pre naše mesto dobrá správa," uviedol Vallo. "Tiež treba povedať, že naše očakávania nesúviseli len s financiami, mňa teší aj to, že sme sa pohli v otázke bratislavského lesoparku a že sa otvorila cesta, ako Bratislava môže obmedziť ťažbu dreva v okolitých lesoch vo vlastníctve štátu, že sa ministri zaviazali k spolupráci na výstavbe nájomných bytov, ale aj investičných dopravných projektov na území Bratislav," dodal.

Vláda celkovo finančne podporí mesto Bratislava sumou 15,1 milióna eur. 10 miliónov pôjde na projekty magistrátu a päť mestským častiam. Rozhodol o tom vládny kabinet na svojom výjazdovom zasadnutí v bratislavskom Primaciálnom paláci. Vláda zároveň hlavnému mestu odpustí návratnú finančnú výpomoc vo výške 10 miliónov eur, ktorú magistrát získal od štátu v minulosti.

Dotácie na 44 opatrení v každej mestskej časti

V prípade poskytnutia dotácie sa spomínajú najdôležitejšie rozvojové projekty a opatrenia, ktoré bratislavský magistrát plánuje realizovať v najbližšom období. Okrem príprav a realizácie rozšírenia električkových tratí medzi ne zaraďujú napríklad prepojenie Hradskej a Galvaniho ulice, revitalizáciu priestorov v každej mestskej časti, výsadbu 10.000 stromov, rekonštrukciu kúpeľov Grössling i Domu hudby na Panenskej ulici, taktiež transformácie zariadení pre seniorov.

Prostriedky z dotácie majú ísť aj na konkrétne projekty v každej mestskej časti Bratislavy, ide o 44 opatrení, medzi nimi napríklad o obstaranie vyhotovenia architektonického návrhu a projektu novej plavárne a rekonštrukcie hokejového štadióna v Ružinove, vo Vrakuni o revitalizáciu areálu Základnej školy Žitavská a športového areálu, v Petržalke zasa o revitalizáciu Šrobárovho námestia. Ďalšie opatrenia sa týkajú investičnej pomoci projektom konkrétnych združení pôsobiacich v Bratislave v oblasti zdravotníctva, sociálnych služieb, kultúry či športu.

Odpustenie návratnej finančnej pomoci vo výške desiatich miliónov eur, ktoré Bratislava získala od štátu v rokoch 2014 a 2015, má pomôcť hlavnému mestu získať ďalšie investície. "Zníženie úverovej zaťaženosti a dlhovej služby odpustením návratnej finančnej výpomoci od ministerstva financií vytvorí priestor pre mesto na väčší rozvoj v najbližších štyroch rokoch," uviedol v dôvodovej správe vládny kabinet. Oddlžením mesta o desať miliónov eur klesne podľa vlády úverové zaťaženie hlavného mesta na konci roku 2019 na 139 miliónov eur (45,7 percenta) a dlhová služba na roky 2020 - 2023 o 2,5 milióna eur ročne. "Uvoľnené prostriedky môžu byť použité napríklad na nekomerčný rozvojový úver od Európskej investičnej banky vo výške desiatich až 15 miliónov eur na financovanie dopravných investícií," naznačila vláda.

V prípade, že sa hlavné mesto pustí do náročnej rekonštrukcie, vláda prispeje sumou 500 tisíc eur aj na fontánu na Námestí slobody pred Úradom vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok