Dane na Slovensku netreba znižovať ani zvyšovať, tvrdí Fico

TA3 TASR
16.12.2017 14:14

V súčasnosti netreba na Slovensku podľa premiéra Roberta Fica dane ani znižovať, ani zvyšovať. "Bol by som rád, keby zostali v tej polohe, ako sú," uviedol v Sobotných dialógoch RTVS.

Dane na Slovensku netreba znižovať ani zvyšovať, tvrdí Fico
SITA/Diana Černáková

Do budúcnosti pripúšťa ešte zníženie dane z príjmu firiem o  jedno percento. "Poďme hlavne dane poriadne vyberať, a v tomto urobil minister financií Peter Kažimír obrovský kus roboty, lebo sa nám darí vyberať viac, zdôraznil predseda vlády. Pripomenul, že schválený rozpočet na budúci rok počíta s historicky najnižším deficitom 0,8 % a nesúhlasí s tým, že by mala vláda viac šetriť. "Ak sa štátu darí, odmietam škrtiť, šetriť a vytvárať nejaké rezervy. Treba sa správať zodpovedne, nastaviť rozpočet tak, aby bol udržateľný. A ten rozpočet je udržateľný," podčiarkol.

Ak sa ekonomike darí, vláda musí podľa neho vytvárať aj silné sociálne programy, udržateľné do budúcnosti, ktoré ľuďom pomôžu. "Som veľmi rád, že Peter Kažimír pri príprave tohto rozpočtu zakomponoval do neho aj výdavky na takmer štvrťmiliardový tretí sociálny balíček," konštatoval Fico. Vláda sa však podľa neho správa racionálne a ak na jednej strane chce dať viac ľuďom, na druhej strane sa pozerá aj na potreby zamestnávateľov. Chce preto riešiť aj také problémy ako akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily alebo podnikové nájomné bývanie. "Napriek tomu, že sme ľavicovo orientovaní, to neznamená, že sme hlúpi. Nemôžeme robiť opatrenia, ktoré pôjdu proti konkurencieschopnosti tohto štátu. Ja to viem, preto všetko vyvažujeme tak, aby sme udržali rast," dodal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok