Chcete chrániť hranice EÚ? Máte tri týždne na prihlásenie

TA3 TASR SITA
25.11.2019 09:55

Záujemcovia, ktorí sa chcú podieľať na ochrane hraníc Európskej únie, na boji proti pašovaniu migrantov alebo pátracích a záchranných činnostiach sa môžu hlásiť do Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex do 16. decembra. Na sociálnej sieti to pripomína polícia.

Chcete chrániť hranice EÚ? Máte tri týždne na prihlásenie
TASR/AP

Agentúra na svojej internetovej stránke uvádza, že záujem majú o ľudí so skúsenosťami z ozbrojených zložiek, a to napríklad o policajtov, vojakov alebo colníkov. Rovnako vhodní su aj ľudia so skúsenosťami zo záchranných zložiek alebo z oblasti krízového manažmentu. Podmienkou je znalosť angličtiny. V prvej fáze náboru by agentúra chcela naverbovať viac ako 700 príslušníkov.

Tí budú trénovaní na plnenie úloh na zemi, vo vzduchu aj na mori. „Príslušníci budú nasadzovaní predovšetkým na vonkajších hraniciach EÚ/Schengenu. Nasadení však môžu byť aj mimo EÚ, v krajinách, ktoré majú s úniou podpísané dohody,“ uvádza Frontex a spresňuje, že vybraní kandidáti by mali v priebehu roku 2020 prejsť výcvikom a s ich nástupom sa počíta od januára 2021. Viac informácií získajú záujemcovia zo Slovenska na emailovej adrese denisa.szajkoova@frontex.europa.eu

Frontex, Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž, bola založená v roku 2004 s cieľom pomáhať členským štátom EÚ a krajinám pridruženým k schengenskému priestoru pri ochrane vonkajších hraníc priestoru voľného pohybu EÚ. Agentúra je financovaná z rozpočtu EÚ a z príspevkov krajín pridružených k schengenskému priestoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok