Kotlebovci sa premenovali, SNS to nestačí. Obráti sa aj na GP

TA3 SITA
20.11.2019 15:18

Názov politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko je v súlade so zákonom. Potvrdil to tlačový odbor ministerstva vnútra. Reagoval tým na vyjadrenie predsedu národnej rady Andreja Danka, ktorý vyhlásil, že ministerstvo vnútra by malo preskúmať, či je názov strany Mariana Kotlebu v poriadku.

Kotlebovci sa premenovali, SNS to nestačí. Obráti sa aj na GP
SITA/Branislav Bibel

Rozhodnutie ich prekvapilo

„Názov politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko neobsahuje meno a priezvisko štatutárneho orgánu. V čase konania o zápise nových stanov, v rámci ktorého bola navrhnutá aj zmena názvu politickej strany, boli členmi štatutárneho orgánu Marian Kotleba a Rastislav Schlosár. Nakoľko v názve politickej strany sa mená a priezviská týchto osôb nenachádzajú, neexistoval zákonný dôvod na odmietnutie zápisu takéhoto názvu politickej strany,“ objasnil tlačový odbor rezortu vnútra.

Slovenská národná strana s prekvapením prijala toto rozhodnutie ministerstva vnútra. Ako informovala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová, SNS sa v tejto súvislosti obráti priamo na ministerku vnútra Denisu Sakovú a na generálnu prokuratúru. „Takýmto krokom ministerstvo vnútra Kotlebovi umožnilo ovplyvňovanie voličov vo voľbách, ktorému chcela SNS zabrániť. U voličov totiž napríklad môže byť vyvolávaný dojem vlastníctva politickej strany jedinou osobou, či vplyvnejšieho postavenia takejto osoby nad ostatnými členmi strany,“ uviedol v tlačovej správe poslanecký klub SNS.

Ide o tvar priezviska

Ministerstvo podľa predstaviteľov strany pochybilo, pretože ide o tvar priezviska štatutára. „Žiaden argument v tejto veci nemôže obstáť. Dôvodová správa zákona nám taktiež dáva za pravdu,“ myslia si národniari. Veria, že ministerka vec dôsledne preskúma a vyvodí náležité právne následky. „Takisto, že si situáciu všimne aj komisia pre voľby,“ dodala SNS.

Pôvodne sa strana nazývala Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Parlament však v júni schválil v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o politických stranách, podľa ktorej názov strany alebo jej skratka nesmú obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom, členom štatutárneho orgánu alebo členom prípravného výboru strany.

Z parlamentných politických strán sa toto opatrenie týkalo aj hnutia Sme rodina - Boris Kollár. Samotný Kollár však v polovici októbra uviedol, že jeho meno z názvu strany odstránia a budú sa volať iba Sme rodina. Názov naozaj zmenili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok