Po trdelníku a bryndzi získal ochrannú známku aj Skalický Rubín

TA3 TASR
15.12.2017 13:02

Európska komisia schválila žiadosť o zápis dvoch názvov vín do registra Chránených označení pôvodu - pre slovenský Skalický Rubín a pre francúzsky La Clape.

Po trdelníku a bryndzi získal ochrannú známku aj Skalický Rubín
SITA/Martin Havran

Informoval o tom Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. "Skalický Rubín je ďalším z radu slovenských vín, ktoré sú medzi európskymi chránenými označeniami pôvodu. V európskom registri je tak spolu zapísaných 21 slovenských chránených označení vín, vrátane Vinohradníckej oblasti Tokaj", uviedol Chrenek.

Červené víno Skalický Rubín musí byť vyrobené len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom území kopca Vintoperk. Práve to mu dáva jeho výsledný charakter. Názvy odrôd viniča pre vína s označením La Clape sa pestujú na území toho istého názvu, ktoré sa nachádza v oblasti l'Aude v južnom Francúzsku. Tieto dva nové názvy sa zaradia medzi viac ako 1750 názvov vín, ktoré sú už chránené. Zoznam je k dispozícii v databáze e-bacchus.

Na európskej úrovni má ochranu aj ďalších 19 slovenských produktov, medzi inými Slovenská bryndza, Zázrivský korbáčik či Skalický trdelník. "Je dôležité, že kvalitné tradičné slovenské potraviny sú chránené na európskej úrovni a môžeme byť na ne právom hrdí," dodáva Chrenek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok